IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското правителство стимулира ипотеките

То започва проект за 12 милиарда лири, който да стимулира ипотечните кредити и по този начин да задвижи пазара на жилища в страната

09:51 | 09.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Английската централна банка помага на домакинствата при закупуването на жилище.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Английската централна банка помага на домакинствата при закупуването на жилище. Снимка: Ройтерс

Тази седмица водещите британски банки ще започнат да предлагат на потребителите гарантирани ипотечни кредити, осигурени по 12 милиардната правителствена програма, позната като „Помощ при пазаруване“, проектирана да поощри жилищния пазар във Великобритания.

Гарантираните кредити са насочени към стотиците хора, откъснати от жилищния пазар, защото не могат да си позволят големи вложения. Според схемата, купувачите ще имат нужда единствено от 5%-ов депозит. В зависимост от големината на депозита, правителството ще обезпечи до 15% от стойността на имота, в замяна на такса от страна на кредитора, пише в изявление на Хазната, публикувано във вторник, цитирано от Wbponline.

„Чрез плана „Помощ при пазаруване“, аз искам да помогна на семействата, които спестяват от години, получават добри заплати, но не могат да си позволят исканите от банките депозити“, заяви министърът на финансите Джордж Озборн.

Освен правителствения поощрителен план, миналата година Английската централна банка предприе програма, облекчаваща кредитите. Програмата предлага на по-големите кредитори евтини средства, така че те да дават заеми за закупуване на жилища при по-ниски лихви.

Подобни силно облекчаващи кредита програми спомогнаха и за увеличението на одобрените за ипотека и повишаването на инфлацията при цените на жилища, като те се покачват стремглаво от началото на годината.

В резултат на повишаващите се цени, Крласката институция на даден инспектори (RICS) публикува проучване през септември, в което призовава Английската централна банка да наложи таван на годишната инфлация на жилищата при 5%, за да предотврати нов жилищен балон, безразсъдното кредитиране от банките и застрашителното натрупване на жилищния дълг.

В отговор на опасенията от ценови балон централната банка създаде нов орган за надзор, който да контролира арендата на земя и пазарите на недвижими имоти в Обединеното кралство. Докато беше въвеждан АЦБ настояваше, че търговската собственост играе ключова роля в скорошната финансова криза, като бързото натрупване на дълг, свързан с инвестиции в търговска собственост насърчава бума на цените. Новият план за надзор влезе в сила този април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Уауу... в съседни статии... невероятно направо :)))))))))))Нобеловия лауреат Стиглиц ви казва: ""Финансовата дерегулация заедно със стимулиращата парична политика допринесоха за прекомерната склонност към риск. "" - а сега ОТНОВО четем за нова "стимулиращата парична политика", която при константна непроменена "Финансовата дерегулация" ще доведе до "прекомерната склонност към риск."Значи директно "Британското правителство" бута към "Финансовата регулация" ???А знаете ли после следващия "нобелов лауреат" какво ще ви напише:"Финансовата регулация" СПИРА "стимулиращата парична политика" при запазване на степента на "риск"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още