IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще строи само още 2 индустриални зони – в Бургас и Варна

Капиталът на „Национална компания Индустриални зони“ ще бъде намален от 100 млн. лв. на 30 млн. лв.

15:33 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Държавата ще строи само още 2 индустриални зони – в Бургас и Варна

Държавата ще строи само още 2 индустриални зони – във Варна и Бургас, съобщи днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той допълни, че е възможно да има и индустриална зона край София, но не уточни дали ще се изгражда с държавни или частни средства. Строителството се извършва чрез създадената в началото на годината държавна „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД.

За Investor.bg зам.-министър Евгени Ангелов обясни, че няма да се изпълни програмата на предишното правителство за строителството на по няколко индустриални зони годишно през следващите няколко години, и затова капиталът на „Индустриални зони“ ЕАД ще бъде намален от 100 млн. лева на 30 млн. лева, като 70 млн. лева се връщат в държавния бюджет.

Към момента собственост на компанията са свободните зони във Видин, Русе и Свиленград, като през лятото започна създаването на индустриална зона край Варна с наименование Варна-Запад.

Евгени Ангелов допълни, че при наличие на инвеститорски интерес може да се изграждат индустриални зони с частни средства, като към тази дейност вече проявяват интерес китайски компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още