IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компания за инвестиции в имоти планира IPO за 3 млрд. долара в Хонконг

Дебютът на Swire Properties се очаква да бъде най-големият за борсата в Хонконг за тази година

16:24 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Компания за инвестиции в имоти планира IPO за 3 млрд. долара в Хонконг

Поредното голямо първично публично предлагане (IPO) се задава на фондовата борса в Хонконг, като този път то ще се проведе от компанията за инвестиции в недвижими имоти Swire Properties, предаде Wall Street Journal.

Swire Properties може да привлече до 3,09 млрд. долара от инвеститорите, което ще направи нейният дебют най-големият за фондовата борса в Хонконг от началото на тази година.

Swire Properties е част от базирания в Хонконг конгломерат Swire Pacific и се занимава с развитието и управлението на търговски и жилищни площи, като набляга на обекти в първокласни райони в Китай, Хонконг, САЩ и Великобритания.

През 2008 г. компанията създава своето подразделение Swire Hotels, което се занимава с построяване и управление на градски хотели в Хонконг, Китай и Обединеното кралство.

Майчината компания Swire Pacific развива дейност в областта на транспортния сектор, недвижимите имоти, производството на напитки и др. Тя сваля от борсата своето звено Swire Properties през 1984 г. и сега планира да го превърне отново в публична компания.

Това се случва въпреки поредицата от мерки, които китайското правителство предприе тази година, за да ограничи инвестициите в недвижимо имущество в Китай.

Ценовият диапазон е от 20,75 до 22,90 хонконгски долара за акция (2,68-2,95 щатски долара), което е с 8,3%-16% под нетната стойност на активите, които се падат на една акция за 2010 г.

От компанията не са уточнили колко акции ще бъдат предложени, но според източници, запознати с въпроса, Swire Properties ще продаде на инвеститорите 910 млн. нови акции с опция за допълнителна продажба на 136,5 млн. акции.

Това означава, че компанията за инвестиции в недвижими имоти ще привлече между 2,8 и 3,09 млрд. долара.

За последно на борсата в Хонконг е имало IPO с подобни мащаби през декември 2009 г., когато там се листна застрахователната компания China Pacific Insurance, която привлече 3,6 млрд. долара. По-рано през този месец стана ясно, че китайската държавна банка Agricultural Bank of China готви най-голямото IPO в света, което ще се проведе на фондовите борси в Хонконг и Шанхай.

Swire Pacific Тихия е наела HSBC, Goldman Sachs и Morgan Stanley да поемат листването на нейното звено за инвестиции в недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още