IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как дългът ограничава възможностите на държавата

Държавният дълг е противоречиво средство за поддържане на икономиката, което я ограничава в дългосрочен план, а е възможно и да я зароби политически.

16:00 | 26.10.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Противопоставянето свое - чуждо създава проблеми, касаещи суверенитета, и подтиква към въпроси дали правителствата дават предимство на чужденци (и/или богати граждани) пред интереса на средностатистическия гражданин.

Загуба на растеж

Когато правителството заема пари, най-общо казано то заема растеж и данъчни постъпления от бъдещето и ги харчи сега. Иначе казано, държавният дълг лишава бъдещите поколения от растеж в полза на сегашното поколение.

Исторически погледнато, когато средствата се вложат в дългосрочни проекти (като инфраструктура или образование), има полза. Но когато парите се използват за разплащания, ненужна инфраструктура ( като в Япония) или непродуктивни дейности като война, резултатите са по-негативни.

Дългът рано или късно трябва да бъде изплатен и всяко решение, свързано с това, носи последствия. Вдигането на данъците намалява икономическия растеж и има тенденция да увеличи корупцията и икономическото неравенство. Подклаждането на инфлацията намалява стойността на парите и ощетява спестяващите. Съкращаването на публичните разходи понижава растежа и може да разклати икономиката в краткосрочен план.

Приложимост към индивида

Дори и хората и домакинствата да не могат да управляват своя живот като правителствата (не могат да поддържат неопределен бюджетен дефицит, а да обявиш война на съседа си не е най-добрата идея), все пак те могат да си извлекат някои уроци.

Най-важното е, че самостоятелният дълг ограничава възможностите и гъвкавостта. Много хора нямат възможността да си потърсят по-добра работа извън населеното си място, защото изплащат ипотеки. Други пък не могат да напуснат работа, защото са зависими от седмичното си или месечно възнаграждение. Докато хората, недължащи нищо, могат да изживеят живота си свободно, затрупаните от дългове откриват, че възможностите им са силно ограничени от бюджета им, кредиторите и кредитните рейтинги.

Заключение

Дългът сам по себе си не е нито добър, нито лош. Той е като животоспасяващо лекарство – може да се окаже фатален, ако се предозира. За правителствата той е примамлив, пораждащ зависимост и опасен. Дългът позволява на политиците и гражданите да живеят с повече отколкото разполагат, отлагайки трудните решения и позволявайки на държавата да си купи благосклонността на избирателите чрез охолство. В същото време е почти невъзможно да си представим реализирането на дългосрочни проекти без наличието на дълг, нито пък облекчаването на крайностите в икономическия цикъл.

В крайна сметка държавите трябва да се научат да живеят с дълга и да го използват разумно. Това носи със себе си отговорност и националните правителства трябва да осъзнаят, че прекомерното задлъжняване носи опасност за собствената им свобода и суверенитет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
ЗАЩО КАТО СЕ ЕМИТИРАТ ПАРИ СРЕЩУ ТЯХ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СТОЙ ДЪЛГ?Да вземаш пари ,без да си длъжен да ги връщаш ?Ами защо , не дадеш на някого всичко , което имаш , без той да е длъжен да ти го върне ?:) Тези които предлагат подобно нещо трябва да бъдат третирани по този начи - щом за тях е справедлив .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
divo
преди 10 години
Очевидно трупането на дълг не ни предпазва от кризи като сегашната. Т.е. не е ПРОТИВОТЕЖЕСТ.Просто е средство за контрол над политика, ресурси и хора.Както ти предложих, прочети тази история и коментирай:http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/05/1921.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
...Опссс, примери да искаш - ето един по-подробен, от Франция:Искам да съм безработен. Безработен във Францияhttp://***.segabg.com/article.php?id=671616
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
...Или друг пример - Гърция: Ако не се налагаше да връща заеми дали щеше да оптимизира безумно раздутата си администрация? Какво щеше да я накара да прави това? Нищо! Нищо нямаше да може да накара гръцкото правителство да бъде по-ефективно. А не е само правителството - колко гърци са злоупотребявали с пенсии на починали роднини например?! Всеки, повтарям - всеки, който може да получи пари по по-лесен начин гледа да се възползва. И ако в системата няма някаква противотежест, която да спре това (иначе рационално) желание, в крайна сметка се стига до хиперинфлация и срив на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
Такава е например ситуацията в здравеопазването (не само у нас) - лекарите и фармацевтите гледат на останалите като на машина за печатане на пари и постоянно искат още и още и никога не им стига. Да си чул някой лекар или фармацевт да говори за оптимизации, за намаляване на разходи или нещо подобно?! Не и няма и да чуеш - рефренът винаги е "системата е недофинансирана, искаме още". Защо мислиш всички останали технологии се развиват, стават все по-добри и дори и по-евтини (справка - ИТ технологиите), а медицината става все по-скъпа и по-скъпа (без да има почти никакви материални разходи)? Точно затова - защото в системата няма ПРОТИВОТЕЖЕСТ, която да противостои на здравеопазващия комплекс и той започва да злоупотребява. Принципът "Властта развращава, абсолютната власт развращава абсолютно" важи и тук - дай на някого възможност да иска и да те изнудва постоянно и той непременно ще се възползва от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
"ЗАЩО КАТО СЕ ЕМИТИРАТ ПАРИ СРЕЩУ ТЯХ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СТОИ ДЪЛГ?"Отговорил съм, но ще го кажа и по малко по-друг начин: Защото ако срещу напечатаните пари не стои нищо като задължение (дълг) се стига до ситуация кой колкото пари поиска толкова да му се даде, съответно никой не гони ефективност и в крайна сметка се стига до хиперинфлация. Това е просто следствие от факта, че хората са рационални същества - защо да се мъчи за нещо ако може да го получи по по-лесен начин. А какъв по-лесен начин от това ако нещо те стяга (примерно пенсионерите поискат по-големи пенсии) да напечаташ пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
divo
преди 10 години
Ако правителството контролира и издава валутата, няма нужда от заеми.Прочети тази интересна история и кажи какво мислиш:http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/05/1921.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
divo
преди 10 години
Главният въпрос го е задал kane:ЗАЩО КАТО СЕ ЕМИТИРАТ ПАРИ СРЕЩУ ТЯХ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СТОИ ДЪЛГ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Видът на валутата е от значение само от гледна точка дали се мисли за реално връщане на дълговете или не. От първостепенно значение (ако искаме реален капитализъм) е не вида на валутата и не нивото на лихвите, а размера на обезпеченията и това кой носи риска - този, който отпуска заема или собственика на капитала. Защото сме я докарали до там собствениците на капитал да НЕ са реално негови владетели и управители (чудно защо тогава ги наричаме собственици), а това вече не е капитализъм защото размива мотивацията и отговорностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
divo
преди 10 години
От първостепенно значение е в каква валута е дълга. Дали е в собствена валута, контролирана от правителството (САЩ) или е чужда (Гърция - евро, България - борд).Ето тук е обяснено има ли нужда правителството да взема заеми:http://bulgaria-mmt.blogspot.com/p/blog-page.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още