IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо форуърдните контракти лежат в основата на всички деривати

Научете повече за валутния форуърд и какво представлява безрисковата стратегия на покрит лихвен арбитраж

14:38 | 15.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо форуърдните контракти лежат в основата на всички деривати

Пример за стратегия на покрит лихвен арбитраж

За да осъществи стратегия за покрит лихвен арбитраж, валутният трейдър първо ще трябва да определи какъв ще бъде форуърдният контракт между американския долар и еврото в среда на ефективни лихвени проценти. За да направи това, трейдърът трябва да раздели спот курса на долара за едно евро на единица плюс нивото на безрисковата норма в Европа и след това да умножи полученото с единица плюс безрисковата норма в САЩ.

[1,35 / (1 + 0,04)] x (1 + 0,01) = 1,311

В този случай едногодишният форуърден контракт между американския долар и еврото ще се търгува на 1,311 долара за едно евро. Щом едногодишният форуърден контракт на паричния пазар се търгува за 1,50 долара за едно евро, валутният брокер разбира, че форуърдният контракт на този пазар е надценен. Следователно един хитър валутен брокер знае, че всичко, което е надценено, трябва да се продава, за да получиш печалба. Ето защо валутният дилър ще продаде форуърдния контракт и ще купи евро на спот пазара, за да спечели безрисковата норма на възвръщаемост на инвестицията.

Стратегията за покрит лихвен арбитраж може да се постигне чрез четири стъпки.

Стъпка 1. Валутният брокер ще трябва да вземе 1,298 долара и с тях да си купи 0,962 евро.

За да установи количеството долари и евро, които ще са необходими, за да изпълни стратегията за покрит лихвен арбитраж, валутният брокер трябва да раздели спот цената на договора от 1,35 долара за едно евро на единица плюс безрисковата норма в Европа, която е 4%.

1,35 / (1 + 0,04) = 1,298

В този случай ще бъдат нужни 1,298 долара за сделката. След това валутният брокер ще трябва да определи колко евро ще му трябват за тази сделка. Количеството чисто и просто се определя, като се раздели единица на едно плюс безрисковата норма в Европа, която е 4%.

1 / (1 + 0,04) = 0,962

Нужното количество е 0,962 евро.

Стъпка 2. Брокерът ще трябва да продаде форуърден контракт с доставка на 1 евро в края на годината по цена 1,50 долара.

Стъпка 3. Брокерът ще трябва да задържи позицията за еврото за година, печелейки лихва от безрисковата норма в Европа от 4%. Тази позиция ще увеличи стойността от 0,962 евро до 1 евро.

0,962 x (1 + 0,04) = 1,000

Стъпка 4. Накрая, на падежа на форуърдния контракт, валутният брокер ще достави 1 евро и ще получи 1,50 долара. Тази сделка ще съответства на безрискова норма на възвръщаемост от 15,6%, която се получава, като се разделят 1,50 долара на 1,298 долара и след това от полученото се извади единица, за да се определи нормата на възвръщаемост в точните единици.

(1,50 / 1,298) – 1 = 0,156

0,156 х 100% = 15,6%

Много е важно за инвеститорите да разберат механизмите на стратегията за покрит лихвен арбитраж, защото тя обяснява защо лихвеният паритет трябва да важи по всяко време с цел да предпази инвеститорите да не направят големи безрискови печалби.

Връзка между форуърдните контракти и другите деривати

Както стана ясно, форуърдните контракти могат да бъдат разглеждани и като по-сложни дериватни инструменти. Широчината и дълбочината на тези видове контракти се разширяват експоненциално, когато се вземат предвид различните видове прилежащи финансови инструменти, които могат да бъдат използвани за създаването на стратегия за форуърден контракт. Примерите включват използването на форуърдни контракти за ценни книжа, съставени върху акции или индексни портфейли, форуърдни контракти с фиксиран доход, съставени върху ценни книжа като съкровищни ​​бонове, както и форуърдни контракти върху LIBOR, които са по-известни като forward rate agreements, или FRA.

Инвеститорите трябва да разберат, че дериватните форуърдни контракти обикновено се считат за основата на фючърсните договори, опционните договори и суаповете. Това е така, защото фючърсните договори са стандартизирани форуърдни контракти, за които се използва посредничеството на клирингова къща. Опционните договори са форуърдни такива, защото предлагат на инвеститорите правото, но не и задължението, да приключат дадена сделка в някакъв момент от времето. Суаповите контракти по същество са свързани с веригата на споразумението на форуърдните контракти, което изисква инвеститорите да предприемат някакво действие от време на време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Hristu
преди 7 години
Посочете оригинала на статията от Investopedia: http://***.investopedia.com/articles/active-trading/102313/why-forward-contracts-are-foundation-all-derivatives.asp
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още