IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скритото познание като ключ към производителността

Развиващите се икономики трябва да привличат умове, тъй като познанието се движи заедно с хората, посочва Харвардският професор Рикардо Хаусман

17:07 | 16.11.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Скритото познание като ключ към производителността

Ключът се крие в скритото познание. За да се произвежда е необходимо знание, което до голяма степен е латентно – не е в книгите, а в главите на тези, на които им е необходимо.

Скритото познание се придобива преди всичко с опита. Така усвояват материята музиканти, лекари, учени, бръснари. Помислете колко време е необходимо на човек да научи чужд език или музикант да овладее даден инструмент.

Освен това скритото познание е огромно, така че само малка част от него може да бъде усвоена. Повечето продукти изискват много повече знание, отколкото умът на човек може да побере, така че производството им изисква екипи от хора с различна сфера на познание, донякъде както в симфоничния оркестър.

Придобиването на повече скрито познание е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, защото икономиките могат да предоставят опит единствено на базата на настоящите работни места. Как обаче хората се учат да извършват работа, която още не съществува? Как те създават и мобилизират съгласувани екипи в нови икономически дейности, ако необходимото скрито познание липсва?

Скорошни изследвания в Центъра за икономическо развитие към Харвардския униеверситет показват, че скритото познание протича през изключително тесни и бавни канали. Например, производителността на мексиканския щат Нуево Леон е по-висока от тази в Южна Корея, но продуктивността в друг щат – Гереро, е подобна на тази в Хондурас. Предаването на познанието между мексиканските щати се оказва бавно и трудно.

По-лесно е да преместят хората, отколкото скритото познание в умовете им, и то не само в Мексико. Например, както посочва Франк Нефке, когато нови индустрии са въвеждани в германски и шведски градове, то е заради навлизането на предприемачи и фирми от други градове, които водят със себе си работници с необходимия отраслов опит. В такива случаи рядко се наемат местни кадри.



Икономистът Стивън Клепър, който почина наскоро, твърди, че индустриите имат склонност да се концентрират в определени градове, просто защото нови компании се формират основно от служители, напуснали други успешни фирми от бранша, носещи със себе си съответното скрито познание. САЩ едва ли биха успели да създадат атомната си бомба само за четири години, ако толкова много ключови учени не бяха напуснали Европа заради Хитлер.

Изводът е, че урбанизацията, ученето и достъпът до интернет са, за съжаление, недостатъчни за пренасянето на скритото познание, необходимо за производителността. Това обяснява защо днес развиващите се икономики са толкова по-малко продуктивни, отколкото са били развитите страни през 1960 г., въпреки че последните са били по-малко урбанизирани, с по-малка посещаемост в училищата, с по-остарели технологии и с по-висока раждаемост.

Последиците за политиките са ясни. Познанието е в умовете, и развиващите се икономики трябва да се фокусират върху привличането им вместо да издигат бариери пред квалифицираната имиграция. Те трябва да черпят от своите диаспори в чужбина, да привличат чуждестранни директни инвестиции в нови области и да придобиват чужди компании, ако е възможно. Познанието се движи заедно с хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Германия е бивша колониална държава, Дания е все още колониална държава(май имаше някакъв референдум в Гренландия ама не съм сигурен какво стана) Швейцария е богата от доста скоро-по-малко от век, преди това са били доста доста бедна и изостанала държава(тук знам, че ще получа минуси, от хора които не им се иска да е така-да си проверят и да ми постнат линкове, ако смятат, че бъркам), Белгия(ниските земи по принцип) са богати заради пристанища и съседи. А ако погледнеш как Швеция е започнала развитието си(не как е в момента а в началото)-имала е икономика базирана на износ на суровини. Нито една икономика(повтарям-нито една) не е базирана на знанието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
leonidoff
преди 10 години
Това, че са имали колонии не е единствената причина за икономическото състояние на Европа. Как си обясняваш прогреса в Швеция, Дания, Германия, Швейцария, Белгия и други? А и на други континенти има икономики базирани на знанието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 10 години
ako priemem evroto:- plastame vnoska za evropeiskia fond za podpomagane-osvobojdavame si obligaciite za valutnia bord (koleteral okolo 1-2 mlrd na godina)-horata imat pravo da se refinansirat ot evropeiski banki i lihvite po kreditite ste spadnat (2 mlrd na godina)Tova e geopolitika da izpratitat Amerikanski u4en da ubejdava stranata da iz4aka s evroto. Vij dali Krugman ne govori edo i sasto kato Soros prez krizata samo 4e malko po smisleno. Ina4e finansovia ministar i BNB priako slushat EK i ECB i izpalniavat kakvoto im kajat - ottuk i ikonomikata zakasva. vijte im kastite v garcia - eftini tapaci!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
RedBot
преди 10 години
А дали човекът не забравя простичкия факт че Англия, Франция, Испания , Португалия та дори Италия са все бивши колониални държави и половината свят до преди един век работеше за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още