IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 професионални гиманзии практикуват дуално обучение в България

Засега професиите по този тип обучение са мехатроника, машиностроене, търговия и финанси

13:27 | 06.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В момента има 20 професионални гимназии в България, в които има дуално обучение, заяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков, който участва в откриването на седмото заседание на форума за дуално образование в София.

По думите му засега професиите по този тип обучение са мехатроника, машиностроене, от областта на търговията и финансите и др.

В съвременния свят една от най-трудните задачи на образованието, от една страна, е да даде професия на съответния младеж, а от друга - да сме сигурни, че след 20 години, когато може би тази професия няма да съществува, този младеж отново ще има място в бъдещето, каза просветният министър, цитиран от БТА. Затова, когато се фокусираме върху дуалното образование, не трябва да забравяме, че заедно с професията трябва да дадем и другите важни елементи на възпитанието, отбеляза министър Денков. 

В работата на форума се включиха посланиците на Швейцария Денис Кнобел и на Германия Детлеф Лингеман, както и представител на австрийското посолство. Трите държави имат едни от ниските в света нива на младежка безработица, което е резултат от добре работещите им системи на дуално образование.

Посланик Кнобел отбеляза, че българо-швейцарският проект ДОМИНО, който функционира от 2015 г., е постигнал голям ефект, като по него днес работят 11 училища в 11 български града и 65 компании.

Според посланик Лингеман професионалното образование в Германия е крайъгълен камък на икономическия успех на страната и 50 процента от обучаваните по 350 професии в дуалната система работят след това в същата област. По думите му редица германски компании разширяват дейността си в България и, за да продължи този процес, ще е нужна квалифицирана работна ръка. От австрийското посолство посочиха, че в страната им 120 хиляди стажанти работят в 35 хиляди компании чрез системата на дуалното образование.

Очаква се от тази година фирми да могат да кандидатстват по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", където има специален проект за дуално обучение.

Три нови професии влизат в дуалното образование от тази есен. Професиите бяха одобрени днес от четвъртото заседание на форума за дуално образование, уточняват организаторите.

Топлотехник (специалност „Отоплителна, климатична, вентилационна и хладилна техника“), машинен техник (специалност „Машини и съоръжения за заваряване“) и ресторантьор (специалност „Кетъринг“), са трите нови професии, които от учебната година 2018/2019 година ще бъдат предложени за включване в българо-швейцарския проект за дуално образование ДОМИНО.

В момента близо 500 ученика от 16 училища в цялата страна се обучават в рамките на българо-швейцарския проект ДОМИНО по общо пет професии (машинен техник-машини и системи с цифрово-прорамно управление, техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост, електротехник, техник по газови системи и готвач). От есента предстои да навлизат и още три, които бяха решени на форума през юни миналата година: техник по транспортна техника, техник на електронна техника и техник-технолог в дървообработването. Така общият броят брой професии в дуалното образование в България ще бъде 11.

Обсъден е и механизъм и програма за обучение на наставници. Предвижда се те да преминават основен курс в рамките на 32 учебни часа с възможност за опресняване веднъж годишно. Обучението ще е по единна национална рамкова програма, утвърдена от министъра на образованието и науката. Предвижда се финансирането да е от държавния бюджет (при държавна поръчка),  европейските фондове,  други международни програми и проекти, компаниите и самите работниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още