IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в еврозоната падна до почти двегодишно дъно

Инвеститорите се опасяват от нова глобална рецесия, сочат резултатите от ежемесечното проучване на Sentiх

13:23 | 08.08.11 г.
Инвеститорското доверие в еврозоната падна до почти двегодишно дъно

Инвеститорското доверие в еврозоната достигна най-ниското си ниво от септември 2009 г. насам през август заради опасенията, че политиците не могат да отговорят ефективно на задълбочаващата се икономическа криза, пише CNBC.

Индексът на инвеститорското доверие, измерващ нагласите в 17-те страни членки на еврозоната, е паднал до -13,5 пункта през август, докато стойността му през юли беше 5,3 пункта, показва проучването на Sentix, което е едно от водещите в Германия и Европа.

Най-ниското ниво, което очакваха икономисти, анкетирани от Ройтерс, беше за спад на индекса до -1 пункт, а средната прогноза беше за понижение на индекса на инвеститорското доверие до 1,9 пункта, отбелязва изданието.

От Sentiх коментираха, че повече от всякога инвеститорите очакват проблемите на финансовите пазари да се разпрострат върху реалната икономика.

„Крехката финансова рамка на някои страни кара много инвеститори да се питат как държавите и техните централни банки биха могли да се справят с евентуална рецесия“, допълват от Sentiх. „Има знаци, че идва нова глобална рецесия“, предупреждават още от Sentiх.

Данните на групата са базирани на резултатите от проучване сред 822 европейски частни и институционални инвеститори, което е проведено между 4 и 6 август т. г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още