IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната е нараснала с 0,2% през третото тримесечие

Потребителските разходи в еврозоната и ЕС са преодолели спада от второто тримесечие, показват окончателните данни на Евростат

13:45 | 06.12.11 г.
Икономиката на еврозоната е нараснала с 0,2% през третото тримесечие

Икономическият растеж на държавите от еврозоната е 0,2% през третото тримесечие на годината спрямо второто тримесечие, показват окончателните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Евростатистиката припомня, че и в периода април-юни икономиката на валутната общност нарасна със само 0,2%.

Леко оживление се наблюдава в икономиката на целия Европейски съюз (ЕС). Докато през второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на всички 27 държави-членки регистрира повишение от 0,2%, през третото тримесечие е отчетен растеж от 0,3%.

Годишният ръст на БВП и в еврозоната, и в ЕС се е забавил до 1,4% през третото тримесечие от 1,7% през периода април-юни, показват данните на Евростат.

Статистиката сочи, че през третото тримесечие на годината потребителските разходи в еврозоната са нараснали с 0,3%, след като в предходния тримесечен период спаднаха с 0,5%. Потребителските разходи в ЕС през третото тримесечие са регистрирали повишение от 0,2%, докато в периода април-юни отчетоха понижение от 0,4%.

Данните на Евростат показват, че брутното капиталообразуване през третото тримесечие се е увеличило с 0,1% в еврозоната и с 0,2% в целия ЕС.

Статистиката сочи, че има лек ръст на износа през третото тримесечие спрямо второто – от 1,1% до 1,5% за еврозоната и от 0,6% до 1,1% за всички държави-членки.

Наблюдава се нарастване и на вноса – от 0,3% до 1,1% за еврозоната и от 0,2% до 0,9% за ЕС.

Евростат припомня, че растежът на американската икономика се е ускорил от 0,3% през второто тримесечие до 0,5% през третото, а на Япония - от минус 0,3% през второто тримесечие до 1,5% през третото. Годишният икономически растеж в САЩ за периода юли-септември е 1,5%, а в Япония - минус 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още