IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският БВП с ръст от 2,5% през третото тримесечие на годишна база

На тримесечна база ръстът е по-силен от този в САЩ и повечето европейски държави

11:15 | 07.12.11 г.
Австралийският БВП с ръст от 2,5% през третото тримесечие на годишна база

Австралийската икономика се разшири над очакванията през третото тримесечие, водена от активността в строителството и добива на полезни изкопаеми, съобщи ВВС, като се позова на статистическото бюро на страната.

Брутният вътрешен продукт на Австралия регистрира ръст от 2,5% на годишна база при очаквано от анализаторите нарастване с 2,1%.

Австралийският долар леко поскъпна след обявяването на данните.

На тримесечна база ръстът е от 1%, докато за предходното тримесечие бе ревизиран в посока на повишение до 1,4% спрямо предварително обявените 1,2%. Това е по-добър резултат от тези на САЩ и повечето европейски държави.

Опасенията за следващите тримесечие обаче остават при очакваното забавяне в Европа и Китай.

Мрачните перспективи накараха централната банка на страната да понижи вчера основния лихвен процент с четвърт процентен пункт, за да стимулира вътрешното търсене, като това е второто му понижение в рамките на 2 месеца.

Въпреки опасенията част от анализаторите припомнят, че австралийската икономика е в много по-добре позиционирана спрямо проблемите на световната икономика от много други икономики.

„Предвиждаме стабилен ръст през следващата година, което е в пълна противоположност на очакваното в повечето от останалите развити икономики“, заяви Брайън Ридикън от Macquarie.

С основна заслуга за добрия резултат е добивната индустрия, като производството там се разшири, за да отговори на търсенето от Китай и Индия.

Бизнес разходите са добавили 2,1 процентни пункта към ръста на БВП, а потребление то на домакинствата – 0,7%, нараствайки с 1,2% през тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още