IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ спадна до 8,3% през януари

Заетите извън земеделския сектор се увеличиха с 243 хил. души - доста над очакванията за ръст от 150 хил.

16:43 | 03.02.12 г. 4
Безработицата в САЩ спадна до 8,3% през януари

Американската икономика създаде през януари най-много работни места за последните 9 месеца, а нивото на безработица падна до почти 3-годишно дъно от 8,3%, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на труда.

Работните места извън земеделския сектор са скочили с 243 000, като това е най-високият показател от април 2011 г. и доста над очакванията на анализаторите за ръст от 150 000.

От август насам безработицата в САЩ е намаляла с 0,8 процентни пункта, като за януари прогнозите бяха за запазването ѝ на нивото от 8,5% от декември.

Понижаването на безработицата през миналия месец отразява сериозното повишаване на заетостта, установено и от друго изследване на домакинствата. Спадът се дължи на по-малкия брой хора, напуснали пазара на труда.

Увеличаването на работните места е почти повсеместно, като дори в транспортния сектор и продажбите на едро е регистриран ръст.

Общата тенденция е подсилена допълнително от корекциите на данните за ноември и декември, които показват, че са били създадени още 60 000 работни места освен първоначално обявените.

Средното заплащане на час е нараснало с 4 цента, което би трябвало да подкрепи потребителските разходи.

Съобщението предполага, че очакванията за забавяне на ръста на американската икономика през първото тримесечие все още не са се отразили на намеренията на компаниите за наемане на служители.

В частния сектор заетите са се увеличили с 257 000 души, докато в публичния са намалели с 14 000, което е най-ниският показател от септември 2011 г.

Меката зима е подпомогнала заетостта в строителството, където са били наети още 21 000 души след разкритите 31 000 нови работни места през декември.

В производството ръстът e най-висок от година - 50 000 заети повече след увеличение от 32 000 през предходния месец. То е със сериозен принос за увеличените 81 000 работни места в производството на стоки, като това е най-високият показател от януари 2006 г.

В транспорта и продажбите на едро заетите са се увеличили с 13 000, а при куриерските услуги са загубени едва 1 500 работни места при очаквания за много по-сериозен спад.

В продажбите на дребно са били наети още 10 500 души след увеличението с 6 500 през декември, а при службите за временно подпомагане работните места през януари са нараснали с 20 100 след ръст от 8 300 през предходния месец.

Все още обаче за 3-ма от всеки 4-има безработни американци не може да се намери никакво работно място, а 19,3 млн. души са или без работа, или работят на непълно работно време.

По-широкият показател за безработицата, който включва хората, които биха искали да работят, но вече са се отказали да търсят работа, както и онези, които биха искали да работят повече, се е понижил до 15,1% през януари от 15,2% през декември.

От министерството обявиха и корекциите за данните за заетостта през цялата 2011 г. вследствие проведено проучване сред работодателите и след въвеждане на нови фактори за изглаждане на сезонните колебания. Според тях броят на заетите през март миналата година е бил със 165 000 повече от обявените на сезонно изгладена база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
kofe85
преди 12 години
stone kold е напълно прав , ако не е бени с печатницата .... БУМ :))) здраве на всички !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
майко милааа само не ми говори за американска икономика и това че е дръпнала напред от газта.....денонощно съм пред мониторите и следя графиките....ако го няма Бени с тях е свършено за отрицателно време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
наука
преди 12 години
Откакто САЩ почна да добива шистов газ и вече е номер 1 в света, икономиката им доста потръгна. Нови 500 000 работни места само от това. Докато нашите еколози правят глупости и браво на Костов и БАН че им се опълчиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
недумайте бе чудеса въпреки всичко имало......сега остава найстина хората да си намерят работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още