IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания се покачи с още 0,1 пункта до 8,4%

Пазарът на труда не дава признаци за рецесия, но все още е трудно да се предполага възстановяване, коментира икономист

16:47 | 15.02.12 г.
Безработицата във Великобритания се покачи с още 0,1 пункта до 8,4%

Безработните във Великобритания са се увеличили с 48 000 до 2,67 млн. души през четвъртото тримесечие на 2011 г., сочат данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС.

Нарастването е най-бавното от почти година, като женската безработица е с принос от две трети в него. Броят на хората, които работят на непълно работно време и търсят работа на пълен работен ден, е достигнал нов връх.

Безработицата е нараснала с 0,1 процентен пункт на тримесечна база до ниво от 8,4% - най-високото за последните 16 години.

Рекордни нива е достигнала и младежката безработица, като още 22 000 души между 16 и 24-годишна възраст са се присъединили към безработните, като общият им брой в споменатата възрастова група достига 1,04 млн. души, а нивото на безработица в нея е 22,2%. Данните включват и младежите, които следват редовно или все още учат, но също търсят работа.

Броят на хората, потърсили помощи за безработни през януари, е нараснал с 6 900 души до 1,6 млн. Броят на свободните работни места обаче също се е увеличил до 476 000 през ноември, декември и януари.

Икономисти смятат, че данните показват по-добри перспективи пред пазара на труда.

„Това подкрепя надеждите, че икономиката ще се върне към умерен ръст през първото тримесечие и ще избегне рецесията“, заяви Хауърд Арчър от IHS Global Insight. „Несъмнено безработицата е нараснала, но с доста по-малко от ръстовете, наблюдавани преди няколко месеца“, добави той.

Според Греъм Лийч, главен икономист в Institute of Directors, пазарът на труда не дава признаци за рецесия, но все още е трудно да се предполага възстановяване.

Въпреки продължаващия ръст на безработицата съотношението на работната сила също нараства. Броят на заетите през последното тримесечие на 2011 г. е нараснал с 60 000 души до 29,13 млн., повишавайки заетостта с 0,1 процентен пункт до 70,3%.

Видимото забавяне на ръста и на безработицата, и на заетостта се обяснява с факта, че е налице увеличение на броя на работещите на непълно работно време и понижаване на броя на икономически неактивните, сред които са отказалите се да търсят работа и излезлите в пенсия, със 78 000 до 9,29 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още