IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки на Г-20 се готвят за координирани действия

Анализатори се съмняват в успеха на координираните политики, тъй като те не биха решили банковата криза в Европа

08:48 | 15.06.12 г. 6
Централните банки на Г-20 се готвят за координирани действия

Централните банки трябва да бъдат единни, за да се противопоставят на затягане на кредитирането, но сегашните икономически условия не предполагат провеждането на координирани политики.

Последният път, когато централните банки намалиха колективно основните лихви, беше през октомври 2008 г. след фалита на Lehman Brothers. Тогава кредитирането беше рязко пресечено, депозитните овърнайт лихви скочиха до над 4%, а пазарите изпаднаха в шок.

В момента ситуацията дари не се доближава до ситуацията след краха на финансовия гигант. Волатилността на пазарите действително рязко се повиши след март, но е далеч от тогавашните кризисни нива. Междубанковите разходи за кредитиране пък са на почти рекордни дъна.

“В момента има достатъчно ликвидност в системата", коментира Ерик Нилсен, главен икономист на UniCredit.

Още повече, че централните банки в момента нямат много възможности за маневри и затова пазят внимателно ресурсите си.

Пазарни анализатори също са скептични за координирани действия на централните банки. Пред CNBC експерти посочват, че това може да се случи само след излизане на Гърция от еврозоната, което ще бъде събитие от ранга на краха на Lehman.

Анализаторите се съмняват и дали изобщо действията на централните банки биха били ефективни, тъй като няма да решат банковата криза в Европа. За справяне с кризата е необходимо да се приеме паневропейска схема за гарантиране на депозитите, което засега се отхвърля като вариант от Германия.

“Истинският проблем е, че Европейската централна банка не разполага с инструментите, от които се нуждае, за да се гарантира платежоспособността на европейските банки”, коментира Питър Мориси, професор в Robert H. Smith School of Business.

"Федералният резерв наля два трилиона долара в банките. Европейската централна банка в условията на криза трябва да бъде оправомощена да направи това и да поеме ролята на Федералния резерв в САЩ. Тя просто не разполага с тези правомощия ", каза икономистът.

За да проработят евентуални координирани действия е необходимо също така централните банки да подготвят и по-голям пакет от стимули, допълва Даян Суонк, главен икономист в Mesirow Financial.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
И какъв е проблема с Япония (и ЯЦБ)? Я вижте какво пише тук:Не демонизирайте Япония и Германия, учете се от тях...Връщането на вниманието към Страната на изгряващото слънце повдига няколко важни въпроса. Как икономисти като Кругман решават какво да оценят и на какво да отдадат приоритет? Как решават те какво да измерят? За какво служи икономиката? За да генерира просперитет, сигурност и услуги, от които хората имат нужда? Или за да удовлетворява икономистите и да доказва техните теории и модели?...http://e-vestnik.bg/9666
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
ivo0101
преди 11 години
Това ми напомня и за определението за "глупост" на Айнщайн - Да правиш едно и също действие отново и отново и да очакваш различен резултат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
ivo0101
преди 11 години
ЯЦБ вече 23год. интервенира пазара и резултатът е един и същ - ПРОВАЛ!Това което ще направят централните банки е само да влошат нещата още повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
Това може да е само блъф. Ако има нещо, което централните банки никога не правят, то е да уведомяват предварително пазарите за действията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Е колко време наливаме ликвидност и пак не потръгват нещата. Аре да пробваме друг подход вече,а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още