IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка отпусна 5 млрд. паунда на кредитните институции

Сумата е по единия от новите инструменти, чието активиране бе обявено през миналата седмица

17:07 | 20.06.12 г.
Английската централна банка отпусна  5 млрд. паунда на кредитните институции

Английската централна банка обяви, че е кредитирала британски банки с 5 млрд. паунда, като за първи път е използвала инструмент, създаден в края на миналата година за защита на финансовата система на страната от последиците от дълговата криза в еврозоната, съобщи MarketWatch.

Централната банка е отпуснала цялата предвидена сума за днешния аукцион, а кредитните институции са я получили под формата на 6-месечни заеми при лихва от 0,75% годишно, което е с 25 базисни пункта над основния лихвен процент на банката.

Това е първият аукцион по новия инструмент с удължен срок за рефинансиране срещу гаранция, който управителят на английската централна банка Марвин Кинг активира през миналата седмица  в отговор на нарастващото напрежение на финансовите пазари заради задълбочаващата се криза в еврозоната.

Инструментът бе създаден през декември, за да гарантира на британските кредитни институции, че няма да изпитат недостиг на ликвидност, ако евентуални кризи на финансовите пазари блокират останалите канали на финансиране.

От централната банка не разкриха подробности за начина на участие на банките в аукциона и кои са се възползвали от кредитите. Лихвата по тях обаче е минималната предложена, което според анализатори означава, че британските банки нямат особено голяма нужда от вливане на ликвидност в настоящия момент.

„На този етап това не ни осигурява и най-малък намек за някакво голямо напрежение в банковата система“, заяви Йенс Ларсен, главен икономист за Европа в  RBC Capital Markets.

Търсенето на средства по новия инструмент може обаче да нарасне, ако напрежението на финансовите пазари се повиши.

В реч през март Пол Фишер, изпълнителен директор за пазарите в английската централна банка, заяви, че кредитните институции са предоставили гаранции на обща стойност 265 млрд. паунда срещу заеми по програмата, което позволява на регулатора да увеличи отпусканите кредити в паунди с около 160 млрд. Той призова банките да предоставят или „препозиционират“ още активи, за да бъде осигурен бърз достъп до финансиране, ако това се наложи.

Активирането на новия инструмент е сред двете политически инициативи, насочени към защита на Великобритания от всякакви последици от дълговата криза в еврозоната, които бяха оповестени от централната банка и правителството на страната през миналата седмица.

Втората схема, която е предназначена за стимулиране на по-мащабно кредитиране от страна на банките, ще бъде задействана до няколко седмици, каза тогава Кинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още