IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът в руския бюджет може да достигне 1,5% през 2012 г.

Планираното попълване на Резервния фонд с около 800 млрд. рубли обаче вероятно ще трябва да бъде отложено във времето

14:33 | 23.06.12 г. 5
Дефицитът в руския бюджет може да достигне 1,5% през 2012 г.

През настоящата година дефицитът в руския федерален бюджет може да достигне 1,5%, заяви министърът на финансите на страната Антон Силуанов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Едва ли през тази година ще постигнем бюджет без дефицит. По-конкретно се предвиждаше значително попълване – с над 800 млрд. рубли (около 24 млрд. долара) – на Резервния фонд. Но при понижението в цената на петрола това най-вероятно няма да се случи“, посочи Силуанов.

Поради тази причина той смята, че „бюджетният дефицит ще бъде по-висок от планирания. „Бюджетният дефицит бе планиран на 0,1% от брутния вътрешен продукт, но ще достигне около 1,5%“, отбеляза министърът.

По думите му средствата в резервния фонд ще стигнат за изпълнение на всички задължения на държавата при евентуална втора кризисна вълна.

„Парите от Резервния фонд ще ни стигнат, като се има предвид следното. Преди миналата криза натрупахме 16% от БВП. Сега това число е около 8%, малко по-малко“, коментира Силуанов, цитиран от РИА Новости.

Той припомни, че при първата кризисна вълна властите са оказали сериозна масирана подкрепа на предприятия, банки и дори са участвали на фондовия пазар, което занимание според него е „абсурдно“.

„Затова сега, ако възникне подобна необходимост, ще трябва насочено, прицелно да бъде оказвана най-напред социална подкрепа на беззащитните граждани, след това да бъде регулирана безработицата, да се подкрепят финансовите институции и предприятия най-вече чрез механизма на държавните гаранции, чрез механизмите за предоставяне на ликвидност, с които в момента разполага централната банка“, подчерта министърът.

„Мисля, че няма да имаме нужда от толкова голям обем средства, както бе миналият път“, добави той с уговорката, че все пак всичко ще зависи от дълбочината и продължителността на кризата.

Според него поевтиняването на руската рубла ще подейства добре на промишлеността в страната. „Износно ориентираните отрасли ще получават по-високи приходи, нашите стокопроизводители ще получат повече предимства вследствие на по-скъпия внос, конкурентоспособността на нашите стоки ще се повиши, а бюджетът ще получи допълнителни приходи“, обоснова се Силуанов.

Той не пропусна да отбележи, че при обезценяването на валутата инфлацията може да се ускори. „Ако потребителските цени нараснат, вероятно ще трябва да разгледаме въпроса за допълнителното индексиране на социалните плащания, пенсиите и помощите за безработни“, изтъкна министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Vesko94 много ги разбира тези неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Леле, сетиха се най-накрая да признаят, че икономиката буксува, а Путин, който обещаваше много по-високи заплати, по-добър живот за руснаците, ще си остане само с приказките. Растеж от 4-5 % е крайно недостатъчен за руската икономика, а ако цените на петрола останат ниски, ще става още по-трудно да се пълни държавния бюджет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Само 1,5% ли?Че те са "половин отличници"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Това важи ако имат конкуретно местно производство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Рублата пада управляемо и съвсем целеносочено под благи япогледна Руската централна банка - и при нейното открито съдействие, към нива 33-34 рубли за долар. Защо ли? Ами защото от 1 юли тази година Русия ще е вече пълноправен член на СТО и така - с валутния курс, по китайски тертип, ще се компенсира свалянето на митата и премахването на сегашните защитни позиции. И вместо да се въвеждат разни нетарифни ограничения, макар че такива винаги ще има, валутният курс ще брани местния руски пазар от свободния внос в рамките на СТО не по-зле от митата. И при една относително нединамична рублева маса извън Централната банка, се намалява още повече - пряко и относително, нуждата от чужда валута за покриване на рублите извън Централната банка. Така остава повече разполагаем валутен резерв, който гарантира стабилност и независимост на валутния курс във времето и до известна степен независимо от цената на петрола.Хитро измислено, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още