IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязък спад на новите поръчки в еврозоната

Индексът на бизнес активността като цяло регистрира минимален ръст през юли, но остава в зоната на свиване

13:14 | 03.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Рязък спад на новите поръчки в еврозоната

Рязък спад на новите поръчки увеличи несгодите на компаниите в държавите-членки на еврозоната през юли, принуждавайки ги да съкращават персонал с най-бързото темпо от януари 2010 г., сочи изследване на лондонския институт Markit, цитирано от Ройтерс.

Съвкупният индекс на бизнес активността, изчисляван от института, е нараснал минимално през юли до 46,5 пункта при 46,4 пункта през юни, но остава в зоната на свиване под 50 пункта. Данните осигуряват слаба надежда за обрат в развитието на икономиката в региона, потискана от кризата на националните дългове.

При поръчките ситуацията се очертава като много по-тежка от регистрираната при предварителната оценка преди 10 дни, като темпото на свиване е най-бързото от юни 2009 г., а това е лоша новина и за бизнес активността през август.

Италианските и испанските компании са се представили особено зле през юли, но данните сочат, че германската икономика, която е най-голямата и устойчива в еврозоната, също затъва постепенно.

„Голямата тревога е, че забавянето в Германия се засилва все повече, което предполага, че при най-големите икономики в еврозоната се наблюдава сближаване в общия и взаимнозасилващ се спад“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в  Markit.

По думите му настоящите данни за бизнес активността в еврозоната отговарят на свиване на брутния вътрешен продукт с 0,6% за настоящото тримесечие, което е доста над прогнозирания спад от 0,1% от икономисти, анкетирани от Ройтерс преди 2 седмици.

Подиндексът за работните места се е понижил до 47,2 пункта през юли при 48,3 пункта през юни, регистрирайки седми пореден месец на съкращения. През май и юни безработицата в еврозоната бе 11,2%, но в Испания достигна 24,6%.

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите е нараснал до 47,9 пункта през юли, повишавайки се спрямо предварителната оценка от 47,6 пункта и спрямо показателя от 47,1 пункта през юни, достигайки 4-месечен връх.

Според Уилямсън обаче най-бързият спад в новите поръчки от 3 години и най-мрачната прогноза на компаниите от сектора от началото на 2009 г. сочат, че перспективите за каквото и да било скорошно подобрение са слаби.

Индексът на бизнес очакванията се е понижил до 50,0 пункта през юли от 52,1 пункта през юни, достигайки най-ниското си ниво от март 2009 г.

Данните за бизнес активността предполагат също, че инфлацията ще се забави допълнително през следващите месеци, тъй като компаниите понижават цените за седми пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още