IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония очаква раздяла с дефлацията, прогнозира умерено възстановяване

Правителството предвижда през финансовата 2013 г. номиналният икономически ръст да надхвърли реалния за пръв път от 16 години

12:20 | 17.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Япония очаква раздяла с дефлацията, прогнозира умерено възстановяване

Номиналният икономически ръст на Япония догодина ще надхвърли реалния за пръв път от 16 години, обявиха от правителството на страната, сигнализирайки, че умереното възстановяване ще продължи и ще помогне на страната да се измъкне от дефлацията, съобщи Ройтерс.

Прогнозата може да облекчи натиска върху централната банка за допълнителни действия за преодоляване на дефлацията, макар че се очаква правителството да запази този натиск, за да предложи тя допълнителни монетарни стимули, ако забавящият се ръст извън страната помрачи перспективите за възстановяването.

„Очаква се японската икономика да се възстановява в умерено темпо заради силното частно търсене“, посочват от правителството в публикуваните прогнози, но предупреждават, че евентуално поскъпване на йената и световното икономическо забавяне представляват рискове за зависимата от износа икономика на страната.

Японският министър на икономиката Мотохиса Фурукава заяви, че правителството няма да отхвърли възможността за заделяне на допълнителен бюджет в подкрепа на нови области на растеж като например зелените технологии, за да гарантира, че импулсът за възстановяване е устойчив.

„Сега е налице добра възможност за преодоляване на дефлацията в Япония колкото е възможно по-скоро. Важно е да бъдат предприети разнообразни мерки в тази насока“, обяви Фурукава на пресконференция.

В прогнозата си правителството посочва, че очаква икономиката на страната да се разшири с 1,7% през финансовата година, започваща през април 2013 г. при очакван ръст за настоящата от 2,2%.

Предвиждането съвпада с прогнозата на централната банка, публикувана през юли, и приблизително със средната стойност на очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс също през миналия месец.

От правителството добавят, че Япония вероятно ще постигне ръст на номиналния брутен вътрешен продукт от 1,9% през финансовата 2013 г., надхвърляйки ръста на реалния БВП. За настоящата финансова година оценката за реалния БВП остава без промяна спрямо предишната прогноза, направена през миналата година.

Последна актуализация: 18:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още