IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в германската икономика падна до най-ниско ниво от 2010 година

Еврото и DAX изгубиха позиции след публикуването на разочароващите данни

12:49 | 24.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доверието в германската икономика падна до най-ниско ниво от 2010 година

Бизнес доверието в икономиката на Германия е паднало до най-ниското си ниво от март 2010 година насам през септември. Това показват месечните данни на изследователския институт Ifo.

Индексът на бизнес доверието, изготвян от организацията, се е понижил с 0,9 пункта през септември до 101,4 пункта. Предварителните очаквания бяха за по-слабо отстъпление спрямо август до 102,5 пункта.

Оценката на текущите условия в германската икономика също се влошават – спадът на индекса, който ги следи, е 0,8 пункта до 110,3 пункта. Анализаторите очакваха спад спрямо предходния месец, но в по-ограничен мащаб – до 111 пункта.

Индексът на очакванията, който измерва нагласите сред бизнеса за следващите шест месеца също се понижава. След стойност на индекса от 94,2 пункта през август, за септември е отчетен спад до 93,2 пункта. Прогнозите бяха нагласите за бъдещето да се подобрят и индексът да се повиши до 95 пункта.

Изследванията на института Ifo се базират на анкети сред 7 000 германски компании от секторите производство, строителство, продажби на едро и продажби на дребно. Те са изключително важни при взимането на икономически решения, тъй като разкриват нагласите на реалния бизнес в доста голяма степен.

След публикуването на данните пазарите реагираха бързо и еврото изгуби позиции срещу долара. Причината за това е, че оценките за бизнес климата в най-голямата икономика от еврозоната се разминаха с очакванията и се оказаха доста по-лоши. Това връща страховете за продължителна криза на Стария континент.

На валутния пазар еврото продължи започналото по-рано през деня отстъпление и вече се движи със спад от над половин процент спрямо долара до 1,2912 EUR/USD. Борсата в Германия също реагира негативно и водещият индекс DAX увеличава загубата си за деня до 0,6 на сто и стойност от 7 406 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Според Кристофър Павлов обаче доверието в българската икономика напук на германската расте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още