IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да отчете изненадващ растеж през третото тримесечие

От министерството на финансите обаче предвиждат забавяне през четвъртото, а централната банка предупреждава дори за свиване на икономиката

16:27 | 22.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Германия може да отчете изненадващ растеж през третото тримесечие

Германската икономика вероятно се е разширила през третото тримесечие въпреки слабата икономическа обстановка в световен мащаб благодарение на силното представяне на своята индустрия и сериозния износ извън страните от еврозоната, посочва в месечния си доклад министерството на финансите на страната, цитирано от Ройтерс.

„Увеличаването на германската индустриална продукция ... вероятно е осигурило значителен тласък за ръста. Повечето анализатори не очакваха подобно нещо, като се има предвид влошаването на нагласите на бизнеса“, пише в доклада.

Мнозина икономисти прогнозираха, че германската икономика ще се свие през третото тримесечие, особено след като внимателно следеният индекс за доверието на бизнеса на института Ifo продължи да се влошава за пети пореден месец.

„Като цяло германският износ продължава да демонстрира сила въпреки забавянето на световния икономически импулс ... Стимулите за износа идват преди всичко от страните извън еврозоната“, се отбелязва в документа.

Германският икономически ръст се забави до 0,3% през второто тримесечие от 0,5% през първото, тъй като компаниите започнаха да отлагат инвестиции на фона на притеснения около кризата в еврозоната.

От министерството подчертаха, че през четвъртото тримесечие може да се наблюдава значително отслабване на икономическата активност заради напрегнатия бизнес климат в останалите държави-членки на еврозоната, но че икономиката на страната ще се съвзема постепенно през 2013 г.

През миналата седмица германското правителство понижи прогнозата си за икономическия растеж на страната за 2013 г. до 1% от досега предвижданите 1,6% заради икономическата слабост в Европа, макар да увеличи очакванията си за настоящата година с 0,1 процентни пункта до 0,8%.

През първите 2 години от началото на дълговата криза в еврозоната германската икономика изглеждаше незасегната, като отчете ръст от 4,2% през 2010 г. и от 3% през 2011 г., докато някои от партньорите ѝ в еврозоната бяха принудени да поискат спасителна финансова помощ, а други регистрираха анемични резултати.

Проблемите на част от южноевропейските държави обаче вече започват да се отразяват върху представянето на страната в икономически аспект, отбелязва Ройтерс.

Междувременно германската централна банка, цитирана от ВВС, предупреди, че последиците от кризата може да доведат до свиване на икономиката на страната през четвъртото тримесечие.

От финансовата институция потвърдиха, че икономиката ще се разшири през третото тримесечие, но може да претърпи „леко свиване“ през последните 3 месеца на годината.

„Налице са увеличаващи се признаци, че след забележимото разширяване на производството през третото тримесечие може да станем свидетели на стагнация или дори на леко свиване на брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие“, посочват от Бундесбанк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Persefona
преди 11 години
Не виждам нищо изненадващо в растежа на германската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още