IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието сред германските инвеститори и анализатори се повишава

Опасенията за последиците от дълговата криза върху най-голямата икономика в Европа може би отслабват

17:25 | 16.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Доверието сред германските инвеститори и анализатори се повишава

Доверието на германските анализатори и инвеститори се подобрява за втори пореден месец през октомври, надхвърляйки и предварителните прогнози, сочи проучване на базирания в Манхайм Център за европейски икономически изследвания (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung – ZEW), цитирано от Ройтерс.

Според агенцията това предполага, че опасенията за ескалиране на дълговата криза в еврозоната и за щетите, които би могла да нанесе върху най-голямата икономика в региона, отслабват.

Индексът изглежда бе подкрепен от относителното спокойствие на финансовите пазари през последните няколко седмици, но все още показва, че повечето анализатори и инвеститори очакват икономиката да се свие, отколкото да се разшири, добавят от MarketWatch.

От ZEW изтъкват, че доверието изглежда се оттласква от достигнатото дъно, макар да остава дълбоко в негативната територия, като при това оценката за настоящите условия в Германия се влошава.

Месечното проучване на икономическото доверие показва подобрение до -11,5 пункта през октомври от -18,2 пункта през предходния месец, докато очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст до -15,0 пункта.

Новината доведе еврото до връх за сесията спрямо щатския долара.

„Подобряването на нагласите продължава. Опасенията за подновено ескалиране на дълговата криза в еврозоната са намалели осезателно, както и опасенията за допълнително влошаване на икономическото положение“, заяви икономистът във VP Bank Бернд Хартман.

„Това обаче може да е фалшиво дъно. Дори ако действията на Европейската централна банка са ограничили извънредните рискове, европейските страни, особено онези от периферията, все още са изправени пред големи икономически предизвикателства“, добави той.

Според икономисти от ZEW дълговата криза в еврозоната и възможността държави-членки да фалират остава най-големият риск за германската икономика.

„Все още съществува риск някои страни от еврозоната да фалират“, заяви Маркус Кеплер. „В момента не очакваме подобно нещо, но дълговата криза не е приключила и множество рискове остават“, добави той.

Индексът на настоящите условия се понижава до 10 пункта от 12,6 пункта през септември, като очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за понижение до 11,3 пункта.

„Настоящото положение вече не е толкова розово, колкото се оценяваше досега, но перспективата вече е по-добра“, заяви Яна Майер от HSBC Trinkaus. „Това предполага, че до края на годината ще сме преминали през най-тежкия участък. Макар че Германия няма да избегне икономическото забавяне, не изглежда вероятно страната да изпадне в рецесия“, добави тя.

Икономисти обаче смятат, че индексът на доверието на анализаторите и инвеститорите на ZEW не кореспондира тясно с икономическото представяне. Данните от най-силната европейска икономика напоследък бяха до голяма степен разочароващи, като доверието на бизнеса се понижава, индустриалните поръчки намаляват, частният сектор се свива, а безработицата нараства.

Днес източник от германското правителство заяви, че правителството на канцлера Ангела Меркел ще понижи очакванията си за икономическия ръст през 2013 г. до 1% от настоящите 1,6%. Правителствената прогноза се очаква да бъде публикувана утре.

Настоящото изчисление на индекса на ZEW се базира върху проучване сред 288 анализатори и инвеститори, извършено в периода 1-15 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
noker.bg
преди 11 години
Германците затова са добре. Знаят кога да инвестират, а именно по време и след криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още