IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната се е повишило през декември

Може да станем свидетели на растеж още през първите 6 месеца на 2013 г., коментира анализатор

14:32 | 08.01.13 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическото доверие в еврозоната се е повишило повече от очакваното през декември, въпреки че валутната общност все още не успява да се измъкне от втората рецесия за последните 4 години, съобщава Bloomberg.

Индексът на доверието сред мениджърите и потребителите в еврозоната се е повишил до 87 пункта от 85,7 пункта през ноември, обяви днес Европейската комисия (ЕК).

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха, че показателят ще се повиши до 86,3 пункта.

Резултатите съвпадат с укрепването на бизнес доверието в Германия – най-голямата европейска икономика.

Обявената от Европейската централна банка (ЕЦБ) програма за неограничено изкупуване на облигации понижи напрежението на пазарите и икономиката на еврозоната може да се възстанови по-късно тази година, прогнозира президентът на ЕЦБ Марио Драги.

„Може да станем свидетели на растеж още през първите 6 месеца на 2013 г.“, изтъква Петер Мейстер, икономист на BHF Bank във Франкфурт. „Но, разбира се, ситуацията все още е много трудна и това ще бъде едно бавно и постепенно възстановяване“.

Днес еврото се търгува за около 1,31 долара.

През изминалия месец индексът на доверието сред европейските производители също се повиши до минус 14,4 пункта от минус 15 пункта през ноември. В същото време показателят за доверието в сектора на услугите се е повишил до минус 9,8 пункта от минус 11,9 пункта, докато потребителското доверие е нараснало до минус 26,5 пункта.

На 6 декември ЕЦБ понижи прогнозата си за растеж в еврозоната през 2013 г. до спад от 0,3%. 

„Има признаци за умерено стабилизиране в еврозоната“, казва Ник Матюс, икономист на  Nomura International в Лондон. „Това е обнадеждаващо, но не трябва да забравяме, че икономическите показатели все още са на много ниски нива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още