IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на САЩ се сви с 12% през февруари на годишна база

За първите пет месеца на финансовата година спадът е с 15%, благодарение на ръста в данъчните постъпления и намаляването на разходите за отбрана

10:29 | 14.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Бюджетният дефицит на САЩ се сви с 12% през февруари на годишна база

През февруари САЩ са свили бюджетния си дефицит с 12% на годишна база, след като разходите за отбрана бяха понижени, съобщиха от министерството на финансите на страната, цитирани от Интерфакс.

Отрицателното бюджетно салдо през миналия месец е достигнало 203,5 млрд. долара при 231,7 млрд. долара през февруари 2012 г., оставайки и под очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за бюджетен дефицит от 205 млрд. долара.

Приходите в бюджета през февруари са нараснали с 18,8% до 122,8 млрд. долара, благодарение най-вече на увеличаването на постъпленията след повишаването на данъка върху доходите на най-богатите американци.

От американската Служба за вътрешни приходи обаче обявиха, че не са успели да обработят заявленията за връщане на данъци, подадени преди 30 януари, заради промени в закона. Поради тази причина върнатите данъци през миналия месец са едва 66 млрд. долара, или с 18% по-малко от февруари 2012 г.

Държавните разходи са се свили с 2,6% до 326,4 млрд. долара, макар от началото на финансовата година да нарастват слабо спрямо предходната. Разходите за отбрана обаче са намалели с 16% на годишна база.

За петте месеца от началото на финансовата 2013 г., започнала през октомври, бюджетният дефицит на САЩ е достигнал 494 млрд. долара, което е с 15%, или 87 млрд. долара, по-малко от аналогичния период на предходната финансова година. За 5-месечния период приходите са се увеличили с 13% на годишна база до 1,011 трлн. долара, докато разходите са нараснали с 2% до 1,5 трлн. долара, посочват от министерството.

Натрупаният до момента дефицит от началото на финансовата година показва, че правителствените разходи за програми като Medicare и Social Security изпреварват размера на средствата, които държавата набира от данъци.

В началото на февруари Бюджетната служба към американския Конгрес публикува прогноза, според която дефицитът във федералния бюджет през финансовата 2013 г. ще падне под границата от 1 трилион долара за пръв път от 5 години, достигайки 845 млрд. долара, или 5,3% от брутния вътрешен продукт на страната. През финансовата 2012 г. съотношението достигна 7% от БВП.

За последен път САЩ отчетоха бюджетен излишък през 2001 г. През 2009 г. пък бе достигнат най-високият дефицит в историята на страната – 1,41 трлн. долара. През миналата година отрицателното бюджетно салдо бе 1,09 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още