IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика вероятно ще продължи да се свива и през второто тримесечие

Безработицата ще продължи да се повишава, но с по-бавно от досегашното темпо, прогнозират от испанската централна банка

16:00 | 29.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Испанската икономика вероятно ще продължи да се свива и през второто тримесечие

Икономиката на Испания вероятно ще продължи да се свива и през второто тримесечие на годината, посочва в ежемесечния си бюлетин централната банка на страната, цитирана от MarketWatch.

Изпреварващите признаци насочват към „нов спад“ на брутния вътрешен продукт през периода април-юни, след като за първото тримесечие предварителните оценки предполагат, че икономиката се е свила с 0,5% на тримесечна база, отбелязват от финансовата институция.

Оттам добавят, че рекордно високото ниво на безработицата, достигнало 27,6% през първото тримесечие, ще се повишава вече с по-бавно темпо.

„Ограничената информация за второто тримесечие предполага допълнителен спад на БВП, макар и в контекст, в който може да бъде отбелязано определено подобрение на качествените индикатори, особено по отношение на търсенето“, изтъкват от централната банка.

Оттам подчертават, че доверието на домакинствата е нараснало през април „основно заради по-малко негативните очаквания за работните места“. През същия месец регистрираните безработни намаляха спрямо март с 46 050 души до 4,989 млн., сочат данни на испанското министерство на труда.

Наскоро правителството на страната коригира прогнозата си за икономическия спад през тази година до 1,3% от предвижданите дотогава 0,5%, след като през миналата година БВП се е свил с 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още