IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Франция скача до 15-годишен връх

Според Евростат нивото на безработицата във Франция вече нахвърля 11%

14:30 | 06.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все повече французи губят работните си места. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все повече французи губят работните си места. Снимка: Ройтерс

Безработицата във Франция е нараснала до 10,8 на сто през първото тримесечие на годината – най-високото ниво от 1998 г. насам, пише BBC.

През последното тримесечие на 2012 г. нивото на безработицата е било 10,5%, показват данни на френския национален институт за статистика и икономически изследвания (INSEE).

Френската икономика изпадна в рецесия, след като брутният вътрешен продукт на страната намаля с 0,2 на сто през първото тримесечие на 2013 г. спрямо година по-рано.

През предизборната си кампания настоящият президент Франсоа Оланд пое ангажимент да увеличи заетостта и растежа, но френската икономиката продължава с пълна сила да търпи негативите от кризата в еврозоната.

Според данните на европейската статистическа служба Евростат, която използва малко по-различна методология, нивото на безработицата във Франция вече нахвърля 11 на сто.

Информацията идва часове преди срещата на върха в Европейската централна банка (ЕЦБ), която се очаква да се запази основния лихвен процент на нивото от 0,5%.

Съществуват множество спекулации, че централната банкова институция на Европа ще представи планове за съживяване на кредитирането в съюза, особено що се отнася до малкия и среден бизнес, които осигурява около три четвърти от работните места в еврозоната.

По-рано тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че е необходимо Франция да се въведе смели икономически реформи. В противен случай Париж рискува да последва съдбата на някои от изоставащите си европейски съседи.

МВФ призова Франция да намали разходите за труд и спре покачването на данъците, които мерки ще насърчат растежа и конкурентоспособността на икономиката ѝ.

Фондът прогнозира, че икономиката на Франция ще се свие малко повече, отколкото се смяташе досега, се отбелязва в годишната си оценка на международната институция. Очаквания са БВП да спадне с 0,2% тази година, докато прогнозите за 2014 г. са за растеж от 0,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Jimmy
преди 10 години
Като се има предвид, че там управлява другарят на Станишев по ПЕС ...., не остава да се каже нищо друго освен:"ЗАЩОТО СА СОЦИАЛИСТИ!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още