IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната са се върнали към спад през юни

Франция се противопоставя на общата тенденция, отчитайки 0,6% месечен ръст

14:06 | 05.08.13 г. 1
Продажбите на дребно в еврозоната са се върнали към спад през юни

Продажбите в еврозоната през юни са намалели в почти целия регион за пръв път от 3 месеца, подчертавайки тежестта на потиснатите разходи на домакинствата върху крехкото възстановяване, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на статистическата агенция на Европейския съюз Евростат.

Надеждите на Европейската централна банка (ЕЦБ) за цялостно постепенно подобрение на състоянието на 17-членния валутен съюз преди края на годината, изразявани периодично от президента на финансовата институция Марио Драги, изглежда се подхранват основно от износа и обстановката на ниски лихвени проценти, подчертават от агенцията.

За еврозоната като цяло продажбите на дребно са се понижили с 0,5% през юни на месечна база, като данните за май са коригирани в посока на повишение до ръст от 1,1% при предварително обявен 1%. На годишна база през юни спадът е от 0,9%, но икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха той да бъде дори още по-силен – 1,2%.

През юни потребителите в еврозоната са харчили повече за горива, но това не е било достатъчно, за да компенсира спада от 0,6% в разходите за храна, напитки и тютюневи изделия, както и свиването на покупките на стоки извън хранителните, като например електроника, облекло и др., с 0,2%.

В най-голямата икономика в еврозоната - Германия - е отчетен спад на продажбите на дребно през юни с 1,5%, като това е най-голямото им едномесечно понижение от декември 2012 г. В Испания продажбите са намалели с 0,8%.

Франция, която е втората по големина икономика в региона, обаче се противопоставя на общата тенденция, отчитайки ръст от 0,6% след скок от 1,6% през май.

Домакинствата в еврозоната се борят с последиците от световната финансова криза от 2008-2009 г., а валутният съюз е в най-продължителната рецесия от основаването му през 1999 г.

По-слабите потребителски разходи са притеснение и за ЕЦБ, която през май понижи основния си лихвен процент до рекордно ниските 0,5% и обяви, че ще задържи нивото му ниско за продължителен период, за да помогне на възстановяването да набере инерция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Bobacho
преди 10 години
Франция, която е втората по големина икономика в региона, обаче се противопоставя на общата тенденция, отчитайки ръст от 0,6% след скок от 1,6% през май.И от къде франсетата имат толкова пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още