IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия понижи лихвения процент до ново историческо дъно

Отслабването на инфлацията дава възможност за понижаване цената на кредита, коментират от централната банка

08:27 | 06.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Австралия понижи лихвения процент до ново историческо дъно

Централната банка на Австралия смъкна лихвения процент в страната на рекордно ниско ниво. Решението обаче бе съпроводено с реторика, разкриваща намерения това да е последното понижение на лихвата, което предизвика поскъпване на австралийския долар, пише Bloomberg.

Основната лихва в Австралия бе намалена с четвърт процентен пункт до 2,5 на сто, което бе напълно очаквано от пазарните анализатори.

„Бордът на банката бе отбелязвал, че изгледите за инфлацията могат да дадат поле за допълнително разхлабване на монетарната политика в случай, че има нужда от подкрепа на търсенето“, отбеляза ръководителят на централната банка Глен Стивънс.

Понижаването на лихвения процент отразява забавянето на инфлацията и поевтиняването на суровините. То идва на фона на обезценяване с 13 на сто на австралийския долар през последните три месеца.

Днес валутата на страната поскъпна въпреки решението за понижение на лихвата. От 89,22 американски цента за австралийски долар преди заседанието, „австралиецът“ напредна до 89,67 американски цента след него. Причина за това стана промяна в езика на централната банка, която поражда спекулации, че днешната редукция може да се окаже последна.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, решението ще има благоприятно влияние върху много от домакинствата в страната. Причината за това е фактът, че близо 90% от всички ипотечни кредити, отпуснати в Австралия, са с плаваща лихва, която зависи и от основния лихвен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ТАТО
преди 10 години
Решението обаче бе съпроводено с реторика, разкриваща намерения това да е последното понижение на лихвата, което предизвика поскъпване на австралийския долар, пише Bloomberg.Да ама тука пише обратното ))))Че се очаква ново понижение на лихвата "Наш прогноз по инфляции оставляет возможность для дальнейшего снижения ставок, если это потребуетсяhttp://***.vestifinance.ru/articles/30721
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още