IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в еврозоната остана под очакванията през септември

Индикаторът нарасна до -14,9 пункта спрямо отчетените -15,6 пункта месец по-рано

18:12 | 20.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителското доверие в еврозоната остана под очакванията през септември

Потребителското доверие в еврозоната е нараснало с по-бавен темп от очакваното през септември с оглед на продължаващата битка на 17-членния валутен блок с тежкото наследство на дълговата криза.

Индексът на доверието на домакинствата в еврозоната се е подобрил до -14,9 пункта – най-високото ниво от юли 2011 г., спрямо -15,6 пункта през август, сочат предварителните данни на Европейската комисия. За сравнение анкетираните по-рано от Bloomberg News 23-ма икономисти прогнозираха увеличение до -14,5 пункта.

Икономиката на еврозоната излезе от рекордно дългата рецесия през второто тримесечие на 2013 г., отбелязвайки първият относително продължителен период на спокойствие на финансовите пазари след началото на дълговата криза. Въпреки това възстановяването на евроблока остава нестабилно с оглед на рекордната безработицата и продължаващия спад на промишленото производство.

"Насърчително е, че от повечето икономики идват все по-позитивни новини. Това предполага, че различните тенденции между ядрото на еврозоната и периферията биха могли евентуално да започнат да намаляват", заяви Жан-Мишел Сикс, главен икономист за Европа в Standard & Poor’s.

В началото на септември Европейската централна банка запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%. Тогава президентът на банковата институция Марио Драги заяви, че базираната във Франкфурт централна банка ще запази лихвите на сегашното ниво или по-ниски за "продължителен период" въз основа на "меките" прогнозите за инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още