IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eurocoin: Икономиката на еврозоната бележи ръст през септември

Измерителят оценява ръста на БВП на тримесечна база, изключвайки част от хаотичните компоненти

13:21 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Eurocoin: Икономиката на еврозоната бележи ръст през септември

Икономиката на еврозоната е нараснала през септември, добавяйки нова доза оптимизъм за перспективите пред възстановяването на валутния блок.

Официалните данни за икономическата активност през третото тримесечие няма да бъдат представени преди 14 ноември, но месечната мярка Eurocoin сигнализира за експанзия в края на третия тримесечен период на 2013 г.

Изготвяният от базирания в Лондон Център за изследване на икономическата политика (CERP) и Италианската централна банка индикатор Eurocoin се повиши до 0,12% спрямо -0,04% през август. По този начин измерителят постигна ръст за първи път в последните близо две години.

Покачването на индекса, който е един от първите измерители на икономическата активност във валутната зона, е в съответствие с други неотдавнашни изследвания и показатели, отчели подобрение в икономиката.

CEPR и ИЦБ обявиха, че положителният резултат е бил стимулиран от "засилването на доверието на домакинствата и бизнеса и от повишаването на цените на акциите, които компенсират слабостта в промишленото производство и външната търговия".

Индикаторът Eurocoin има за цел да оцени растежа на брутния вътрешен продукт на тримесечна база, изключвайки някои от хаотичните компоненти, в това число сезонните колебания и краткосрочната волатилност.

Междувременно икономическото доверие в еврозоната се увеличи повече от очакванията през септември, добавяйки нова нотка оптимизъм към признаците за възстановяване на блока.

Индексът отбеляза пети пореден месец на растеж до 96,9 пункта спрямо ревизираните 95,3 пункта през август, сочат публикуваните в петък данни на Европейската комисия. Резултатът надхвърли средната оценка на анкетираните от Bloomberg експерти, които предвиждаха покачване до 96 пункта.

Положителните икономически данни подхраниха допълнително надеждите за съживяване на растежа във валутния блок. Икономиката на еврозоната се върна към растеж през второто тримесечие след дългия 18-месечен период на свиване. И все пак борбата на Европа с наследството на дълговата криза продължава, навлизайки в четвъртата си година. Сред негативните последици бяха значително свиване на промишленото производство и рекорден растеж на безработицата до 12,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още