IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането в еврозоната се понижи до исторически минимум през август

Отпускането на заеми на бизнеса и домакинствата е отстъпило с нови 2% през миналия месец

14:14 | 26.09.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кредитирането в еврозоната се понижи до исторически минимум през август

Отпускането на кредити на бизнеса и домакинствата в еврозоната се е понижило до най-ниското си равнище през август – поредният сигнал, че икономиката на Стария континент все още се бори да се възстанови от най-дългата рецесия в следвоенната история.

Кредитите за частния сектор са спаднали с 2 на сто на годишна база, съобщиха в сряда от базираната във Франкфурт Европейска централна банка (ЕЦБ). По този начин осмият месец на 2013 г. се оказа 16-тият пореден на спад, като индикаторът достигна най-ниското си ниво от влизането в сила на единната валута през 1999 г.

В началото на август ЕЦБ обеща да запази текущите или дори по-ниски лихвени нива, за да подпомогне икономиката на еврозоната. БВП на 17-членния валутен блок се разшири с 0,3 на сто в трите месеца до юни след шестте поредни тримесечия на свиване.

По-рано този месец президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че докато не е бъде отчетен "значителен напредък" в банковото финансиране, нефинансовите предприятия ще продължават да са съпътствани от "слаба кредитна динамика".

"Данните показват една депресираща картина на кредитния пазар", каза от своя страна Анализа Пиаца, анализатор в Newedge Group в Лондон. "Въпреки че ЕЦБ изясни, че не може да направи много за повишаване на кредитирането за корпоративния сектор, очакваме текущата картина на кредитния пазар да продължи да бъде една от ключовите причини за продължителен период на приспособяване", добави още тя.

ЕЦБ прогнозира свиване на икономиката на еврозоната с 0,4 на сто през тази година, последвано от ръст с 1 на сто през 2014 г. През тази седмица Драги заяви, че е готов да използва всички инструменти, включително и друга дългосрочна операция по рефинансиране на банките, за да предпази лихвените равнища на континента от покачване.

Темпът на нарастване на паричното предлагане М3, което ЕЦБ използва като индикатор за бъдещата инфлация, нарасна до 2,3% през август спрямо 2,2% месец по-рано, сочат още данните на банката. Резултатът е в съответствие с прогнозите на анкетираните от Bloomberg 28 водещи икономисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Въпреки че ЕЦБ изясни, че не може да направи много за повишаване на кредитирането за корпоративния сектор, очакваме текущата картина на кредитния пазар да продължи да бъде една от ключовите причини за продължителен период на приспособяване"-----------------------------------------------------------------------Продължителен период на приспособяване" ... сладууур!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Само когато Еврозоната (или която и да е друга зона изобщо) успее да реализира растеж при понижено кредитиране, само тогава икономиките ще тръгнат напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още