IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минев: Правилната психологическа настройка е в основата на успешното търгуване

Като всяка друга професия и трейдингът не се учи и усвоява за един ден, смята пазарният анализатор

08:18 | 31.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Светлин Минев.&nbsp;<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Светлин Минев. Снимка: Investor.bg

– Съществува ли универсален хедж, които работи във всякакви ситуации?

Пазарите се променят постоянно и няма универсален хедж. Финансовите инструменти претърпяха бурно развитие през последните години. Това се отнася особено за валутните опции. Големите банки предлагат опционни структури, които могат да покрият всякакви изисквания и виждания за пазара на риск мениджърите.

– Какво е мнението Ви за 100-процентовото хеджиране на риска?

Аз лично не смятам, че е правилно да се хеджира 100% от риска, тъй като се минава от едната крайност в другата. Компаниите, въпреки че не са живи същества, се управляват от живи хора, които имат някаква склонност към риск и предпочитания за сигурност. Освен това имат и изисквания за норма на печалба. Когато се хеджира всички тези фактори трябва да се имат предвид, защото примерно ако има големи загуби от хеджиране на даден риск, това може да доведе до грешни решеняи в друга област, които да имат много по-голям негативен ефект.

Основната цел на хеджирането е да си осигури възможност на компанията да се съсредоточи върху основния си бизнес. Това трябва да бъде водещо за всеки риск мениджър. Разбира се, при очаквания за по-големи сътресения на финансовите пазари, както беше в началото на 2008 г., може да се увеличи обема на хеджиране.

– Какви активи е най-уместно да държат пазарните участници в своите портфейли – валути, акции, стоки, или комбинация от всичко?

На този въпрос според мен няма универсален отговор. Зависи от предпочитанията за риск и финансовите възможности на конкретния пазарен участник. Според мен обаче трябва да се диверсифицира както между класове активи, така и между финансови инструменти и стратегии.

– Има ли дългосрочно успешни форекс и CFD трейдъри у нас и има ли нещо, което ги обединява?

Според мен няма значение дали успешните трейдъри са у нас или в някоя друга държава. Тях ги обединяват доброто познаване на финансовите пазари и инструменти, желязната дисциплина и стриктното управление на риска. Губещите трейдъри се съсредоточават върху това да направят някой "голям удар", да познаят къде ще бъде EUR/USD след месец и да пробват постоянно стратегии, с които някой друг печели.

– Какво място заема психологията в трейдинга?

Основно. Ако човек няма правилната психологическа настройка, няма никакъв шанс да успее в търгуването.

– Имате ли любими финансови инструменти?

Опциите са финансовият инструмент, който дава възможност да се търгуват всякакви активи при всякакви пазарни условия.

– През какъв път трябва да мине всеки начинаещия трейдър, за да се превърне в успешен пазарен участник?

В общи линии пътят на развитие е следният. Първо, трябва добре да се изучи как функционира съответния финансов пазар. След това методи за анализ. Избира се набор от 2-3 стратегии и активи. Започват да се прилагат тези стратегии, като се развиват, а не да се търсят постоянно нови. Когато се свикне с прилагането на стратегиите, започва работа върху управление на риска и дисциплината.

– Какъв съвет бихте дал на всички, които проявяват интерес към валутната търговия?

Първо да изучат с както точно са решили да се занимават. След това да имат търпението да извървят целия път, а не да се отказват при първия провал. Няма професия, която се учи и усвоява за един ден. С трейдинга положението е същото.

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Записването за събитието продължава, местата са ограничени!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Sakamano
преди 10 години
Основна трудова дейност при човека, за която се подготвя, квалифицира и с която се прехранва. Това е определението за професия и предполагам, че за около 1-2% от индивидуалните трейдъри може да се каже, че са хора с професия. За останалите 98-99% по-подходящото определение е "донори".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още