IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Октомври донесе най-бързия растеж на сектора на услугите в Китай за тази година

Секторът трябва да продължи да се развива с устойчив темп през следващите няколко месеца, заявиха от Китайската федерация за логистика и покупки

10:11 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Октомври донесе най-бързия растеж на сектора на услугите в Китай за тази година

Китайският сектор на услугите е нараснал с най-бързото си темпо за последната година през месец октомври, а това е знак за възстановяването на втората по големина икономика в света, съобщава BBC.

Индексът PMI се повиши до 56,3 пункта през октомври, след като през септември достигна 55,4 пункта. Докладът се появи само дни, след като данните показаха, ще през миналия месец PMI е достигнал 18-месечен връх 

Секторът на услугите в Китай  представлява почти 43% от икономиката на страната, а PMI е ключов показател за здравето му.

„Секторът трябва да продължи да се развива с устойчив темп през следващите няколко месеца, въпреки че е необходимо насърчаването на по-нататъшното развиване на потенциала на сектора на услугите“, заяви Кай Джин, заместник-председател на Китайската федерация за логистика и покупки.

След години стремглав растеж, Китай забави темпото на ръста през първите две тримесечия на тази година. Съществуват опасения, че този ръст ще стане още по-малък поради забавяне в търсенето на износа от ключовите пазари.

Въпреки това, данните, публикувани през последните няколко седмици, помагат за разсейването на тези страхове. Статистиките от миналия месец показват, че икономиката се разширява със 7,8% от юли до септември, спрямо същия период година по-рано. Официалните данни сочат, че през октомври е отчетен ръст и в индустриалното производство, в продажбите на дребно и инвестициите във фиксирани активи.

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че е уверен, че икономиката на страната ще продължи да расте. По думите му има достатъчно фактори, които да подкрепят икономическото развитие на Китай и то да е устойчиво и здравословно. Дзинпин добави, че ще продължи с реформите, за да помогне за запазването на растежа. 

Повече за икономиката на Китай може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още