IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в Германия продължава да се засилва

Индексът на ZEW за ноември се е покачил до 54,6 пункта, което е най-високо ниво от октомври 2009 г.

15:38 | 19.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическото доверие в Германия продължава да се засилва

Икономическото доверие в Германия се е подобрило за четвърти пореден месец през ноември и представителният индикатор отново е нараснал над очакванията на анализаторите, съобщава WBPOnline.

Индексът на ZEW, който отразява очакванията на бизнеса за икономиката за следващите шест месеца, се е повишил до 54,6 от 52,8 пункта, колкото бе през октомври. Анализаторите очакваха индексът да достигне 54 пункта. Така икономическото доверие в страната остава на най-високо ниво от октомври 2009 г.

Подиндексът, който отразява текущата ситуация, обаче се е понижил до 28,7 пункта през месеца, докато експертите прогнозираха той да се повиши до 30,8 пункта от 29,7 пункта, колкото беше през октомври.

Предварителните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия, публикувани миналата седмица от националното статистическо бюро на страната Destatis, показаха, че икономиката е нараснала с 0,3% на тримесечна база в периода юли-септември, което оправда очакванията на анализаторите.

Фабричните поръчки също изненадаха приятно анализаторите - през септември те са нараснали с 3,3%, след като се понижиха с 0,3% през август, докато консенсусната прогноза за месечния ръст беше 0,5%. През деветия месец на годината обемът на фабричните поръчки се е покачил със 7,9% на годишна база, също надвишавайки прогнозите за ръст от 5,6%.

През септември индустриалното производство на Германия се е свило с 0,9 на сто от 1,6% през август. На годишна база индустриалното производство обаче се е разширило с процент, като надминава леко регистрирания ръст от 0,9% през осмия месец на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още