IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената дейност в еврозоната продължа да се възстановява

Активността в германския производствен сектор достигна 29-месечен връх

12:05 | 21.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производствената дейност в еврозоната продължа да се възстановява

Производственият сектор в 17-членния валутен блок отчете леко подобрение през ноември спрямо крайния резултат от октомври. Въпреки това активността в сектора на услугите на блока се влоши, показаха най-новите данни от еврозоната, публикувани в четвъртък.

Флаш версията на индекса на мениджърите по покупките отчете ръст на активността в производствения сектор на еврозоната до 51,5 пункта през ноември. Месец по-рано измерителят достигна равнище от 51,3 пункта.

Що се отнася до сектора на услугите в еврозоната, предварителният PMI индекс достигна 50,9 пункта през настоящия месец, смъквайки се от 51,6 пункта през октомври. Анализаторите очакваха равнище от 51,9 пункта.

"Спадът на PMI индекса за сектора на услуги за втори пореден месец показва, че решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали лихвените проценти до рекордно ниски нива е правилно. По-нататъшната загуба на инерцията на растежа ще повиши необходимостта банката да направи повече, за да се предотврати подхлъзване на еврозоната обратно в нова рецесия", заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit Economics.

"ЕЦБ най-вероятно ще направи нова дългосрочна операция по рефинансиране (LTRO) в началото на 2014 г. с матуритет три години", допълни още експертът.

Междувременно активността в производствения сектор в Германия продължи да нараства през ноември, задържайки се над границата от 50 пункта за пети пореден месец.

PMI индексът за производствения сектор в първата по големина икономика в еврозоната се повиши до 52,5 пункта, достигайки 29-месечен връх. Месец по-рано индикаторът отчете равнище от 51,7 пункта.

Същевременно индексът за сектора на услугите се изкачи до 54,5 пункта в сравнение с 52,9 пункта през октомври.

"Проучването за ноември предполага, че германската икономика надига глава през последното тримесечие на 2013 г. и е на път да постигне ръст от близо 0,5% за календарната година", посочи старши икономистът в Markit Economics Тим Мур.

На обратния полюс са настроенията в съседна Франция. PMI индексът за втората по сила икономика на континента намаля до 47,8 пункта през ноември в сравнение с прогнозата от 49,1 пункта. През миналия месец пък бе отчетено равнище от 49,5 пункта.

Предварителните данни за сектора на услугите показаха равнище от 48,8 при пазарни очаквания за 51,0 пункта. През октомври индикаторът отчете ниво от 50,9 пункта.

Повече може да научите в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още