IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският промишлен сектор се съживи през ноември

Промишленото производство в четвъртата по сила икономика в еврозоната е нараснало с 2,7% след свиването от 0,8% през октомври

11:24 | 10.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испанският промишлен сектор се съживи през ноември

Промишленият сектор в Испания показа нови признаци на съживяване, разширявайки се над очакванията през ноември според данните на Националния статистически офис.

Промишленото производство в четвъртата по сила икономика в еврозоната нарасна с 2,7% през ноември в сравнение със свиването от 0,8 на сто през предходния месец. Резултатът надхвърли пазарните прогнози за покачване от 2,2%, пише WBP Online.

Обемът на промишленото производство е cред ключовите индикатори за цялостното икономическо състояние, тъй като производството реагира бързо на промените в бизнес цикъла. Данните са свързани и с условията за потребителите, в това число заетостта и равнищата на доходите.

През третото тримесечие на 2013 г. испанската икономика излезе от рецесията с растеж от 0,1 на сто, което сложи край на деветте последователни тримесечия на свиване.

Междувременно есенната прогноза на Европейската комисия показа, че испанската икономика ще нарасне с 0,5% през 2014 г. S&P също добави положителна нотка към новините за страната, прогнозирайки експанзия от 0,8% през тази година и от 1,2% през 2015 г.

Друга от големите икономики на континента – Франция, също публикува положителни икономически данни, надхвърлящи пазарните нагласи.

Cпоред доклад на Националния институт за статистика и икономически изследвания (INSEE) френското промишлено производство е нараснало с 1,3% през ноември на месечна база спрямо очакванията за растеж от 0,4 на сто. Месец по-рано измерителят отстъпи с 0,5 на сто.

Измерено на годишна база промишленото производство се е ускорило с 1,5 на сто през ноември. Предишният доклад показа спад от 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още