IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската безработица неочаквано се покачи до 7,2%

Новината е поредният сигнал за загуба на инверция на местния трудов пазар

12:39 | 19.02.14 г.
Британската безработица неочаквано се покачи до 7,2%

Равнището на безработицата във Великобритания неочаквано нарасна през четвъртото тримесечие, сигнализирайки за известна загуба на инерция на местния трудов пазар.

Докладът на Службата за национална статистика (ONS) показа, че нивото на безработица на Острова се е покачило до 7,2% през трите месеца до края на декември. Тримесечие по-рано бе отчетено равнище от 7,1 на сто, припомня Bloomberg.

Анкетираните по-рано от агенцията 31 водещи експерти не очакваха изменение на нивото спрямо предходните три месеца. Достигнатото равнище е най-високото от първото тримесечие на 2013 г.

През миналата седмица Английската централна банка (АЦБ) потвърди ангажимента си да не коригира лихвените проценти, докато безработицата продължи да бъде над границата от 7 на сто.

"Очакваме растежът на заетостта да бъде все по-ограничен чрез повишаване на производителността, тъй като много фирми ще са в състояние да използват повече от работниците, които вече имат", отбеляза Хауърд Арчър, икономист в IHS Global Insight в Лондон.

Британските централни банкери се обединиха този месец относно необходимостта да се запази сегашното състояние на политиката. Институцията проведе традиционната си месечна среща на 5-6 февруари.

"С оглед на текущата безработица, която е над прага от 7%, действията на АЦБ остават в сила и нито един член не мисли, че е целесъобразно да се засили или смекчи паричната политика", посочиха от банката след заседанието.

Непосредствено след публикуването на данните паундът отстъпва леко спрямо щатския долар, поевтинявайки с 0,06% до 1,6675.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още