IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският растеж през четвъртото тримесечие бе ревизиран до 0,2%

Новите данни подхраниха очакванията, че кабинетът на Шиндзо Абе ще увеличи още мащабните си стимули за икономиката

09:26 | 10.03.14 г.
Японският растеж през четвъртото тримесечие бе ревизиран до 0,2%

Японската икономика е нараснала с по-слаб от първоначалната оценка темп, показаха последните правителствени данни. Статистиката подхрани допълнително очакванията, че кабинетът на Шиндзо Абе ще увеличи мащабните си стимули за икономиката по пътя към голямата си цел – излизане от 15-годишната дефлационна спирала.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на островната страна се е покачил едва с 0,2 на сто през последното тримесечие на миналата година, съобщава WBP Online. Ревизираната оценка е под публикуваните през февруари 0,3 на сто. Новото равнище обаче съвпада с пазарните очаквания.

Вътрешното търсене се е разширило с 0,7% през тримесечието, докато инвестициите са се покачили с 1,6%. Износът е нараснал с 0,4%, а вносът далеч по-силно – с 3,5%.

Основната причина за по-бавния темп на растеж е понижението при нежилищните инвестиции, които отстъпиха с 0,8 на сто на тримесечна база. Предварителният разчет бе за ръст от 1,3%.

Измерен на годишна база, икономическият растеж отстъпи до 0,7% от 1,1% в предходното тримесечие, отбелязвайки най-бавния темп на разширение през управлението на Абе.

Според експертите от Capital Economics обаче стратегията на правителството за растеж не е претърпяла крах. "В края на краищата, частното потребление и бизнес инвестициите бяха в застой преди избирането на премиера Aбе, но набраха скорост след това", посочиха анализаторите.

"Днешните данни потвърдиха, че нетният износ изважда 0,5 процентни пункта от общия растеж. Мудният световен растеж е основната причина зад неотдавнашната слабост на износа. Търсенето пък се засили преди покачването на данъка върху потреблението през април", отбеляза икономистът Марсел Тиелиант.

Вдигането на налога върху продажбите ще бъде допълнително бреме за домакинствата, които изживяват първия период на покачване на потребителските цени в последните 15 години.

Според последните данни основният индекс на потребителските цени нарасна с темп от 1,3% на годишна база през януари. Въпреки това годишният ръст на приходите се забави от 0,8% през декември до -0,2%.

Бавният растеж на заплатите застрашава дългосрочната устойчивост на плана на Абе да създаде един проспериращ цикъл на по-големи инвестиции, по-големи печалби и повишена консумация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още