IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд навлиза във време разделно

Валутата е изправена пред период на резки колебания, независимо от резултата от референдума в Шотландия

14:22 | 18.09.14 г.
Британският паунд навлиза във време разделно

Задават се критични времена за лирата. Инвеститорите се подготвят за резки колебания на британската валута, независимо от резултата от референдума за отделянето на Шотландия от Обединеното Кралство, пише The Wall Street Journal.

Паундът бе приклещен от възраждащия се щатски долар в продължение на седмици, но въпреки това се свлече с още 2,4% след внезапния скок в подкрепата за независимостта на Глазгоу по-рано този месец. Проучване на общественото мнение, публикувано на 6-ти септември, показа превес на гласуващите с "Да" за отцепването за първи път от началото на кампанията за вота. Впоследствие тези, които желаят да останат част от Великобритания, успокоиха паунда, възвръщайки лекото си предимство в социологическите проучвания. Въпреки това притесненията на Острова преобладават.

Повечето инвеститори са съгласни, че предстои ново отстъпление на британската валута, ако шотландските граждани решат да се отделят от Обединеното кралство. Така или иначе oбаче движенията на валутния курс ще бъдат резки в следващите часове, като тенденцията вероятно ще се усети още по време на сесията на Wall Street в четвъртък.

"Очакваме неопределеността на резултата от референдума да засегне паунда с около 2%", заявява Даниел Логни, анализатор в управляващия активи на стойност 477 млрд. паунда фонд Alliance Bernstein.

Някои инвеститори се опасяват, че дори ако шотландците решат да останат в състава на Великобритания, политическото разделение на Севера и Юга може да остави дълготраен отпечатък върху валутата.

Други обаче са на противоположното мнение, виждайки възможност за натрупване на нови печалби посредством евентуално добро представяне на британските пари.

"Паундът е фундаментално силна валута, която дерайлира само в извънредни ситуации", посочва Мат Томс, който управлява 125 млрд. долара като ръководител на американския инвестиционен фонд Voya Investment Management. "Валутата може да спечели няколко процента много бързо, ако Шотландия остане във Великобритания", добавя експертът.

Скъсяването на двойката GBP/USD бе любимата позиция на спекулантите в часовете преди референдума. Британските държавни облигации обаче задържаха стабилността си въпреки нервността, която се очакваше да тласне доходността нагоре. Акциите пък се лъкатушеха между поскъпване и поевтиняване и очевидно не успяваха да намерят единна посока.

Връщайки се на валутата обаче, е важно да се отбележат ударите, които могат да я засегнат. Първо, не е ясно дали независима Шотландия ще използва британския паунд. Крайните привърженици на независимостта казват, че ще опонират докрай на Лондон, отделяйки се дори и монетарно от Кралството.

Гуверньорът на Английската централна банка намекна за необходимостта на Острова да се следва единна икономическа политика с цел подпомагане на общата валута. Освен това икономисти предупреждават, че ако Шотландия се раздели с лирата, това може да удари британския икономическия растеж и да отложи във времето планираното в последните месеци покачване на основните лихвени ставки.

Други са щастливи да купуват сега. Ръководителят на Merk Investments LLC в Пало Алто, Калифорния, Аксел Мерк заявява, че "купува във времената на спад". По думите му дори и Шотландия да се отдели, лирата най-вероятно ще се възстанови в по-дългосрочен план.

"Шотландия няма централна банка, нито подкрепа за банковата система и докато тези институции бъдат обособени, всичките пари така или иначе ще влизат в икономиката на Обединеното кралство", казва Мерк.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още