IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия през септември остана на ниво от 0,8% годишно

През октомври може да се очаква ръст на инфлацията за цялата еврозона, прогнозират анализатори

20:50 | 29.09.14 г. 1
Инфлацията в Германия през септември остана на ниво от 0,8% годишно

Инфлацията в Германия остава и през септември без промяна, в размер на 0,8 на сто, пише Market Watch. Цените са на нивото им през август, показват данните на Федералната статистическа служба в страната.

Нивото на индекса на потребителските цени в най-голямата европейска икономика може да наложи на Европейската централна банка (ЕЦБ) допълнителни действия, за да предпази от допълнително отслабване икономиката на еврозоната, коментира Market Watch.

Агенцията отбелязва, че стойността на индекса продължава да намалява в Испания, макар и темпото да се забавя спрямо август. Според местната статистическа служба цените в южната страна намаляват с 0,3% през септември, спрямо спад от 0,5 на сто през август.

Европейската статистическа служба (Eurostat) ще публикува във вторник неофициалните данни за инфлацията в еврозоната. Очакванията на анализаторите са за спад в рамките на 0,3-0,4% през септември. Това е доста далеч от лимита от 2 на сто годишна инфлация, определен от ЕЦБ.

Според коментарите последните данни могат да означават, че инфлацията достига своите най-ниски нива и ще започне плавно да се повишава. Освен това през миналата есен цените на енергията и на храните в Европа бяха на много ниско ниво. Така през октомври може да се очаква повишение на инфлацията на Стария континент, отбелязва още Market Watch.

Срещата на ЕЦБ ще се състои към края на тази седмица. На нея гуверньорите на централната банка ще обсъдят как се отразяват стимулиращите мерки, предложени в последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Ако цените са замръзнали, то инфлацията е 0-ла ! А тя е 0.8%. Заглавието ви е леко подвеждащо :) 0.8% не е чак толкова лоша инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още