IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлената активност в еврозоната се забавя през септември

Перспективата в краткосрочен план изглежда тревожно, смята главният икономист в Markit Крис Уилямсън

12:24 | 01.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промишлената активност в еврозоната се забавя през септември

Активността в промишления сектор в еврозоната продължава да се забавя през септември, засилвайки тревогите около икономиката на региона на фона на войната на санкции между Европейския съюз и Русия, пише WBP Online.

Официалният индекс на мениджърските покупки (PMI) за промишления сектор на еврозоната спада до 50,3 пункта през септември от 50,7-те пункта, отчетени през предходния месец. Анализаторите очакваха резултат от 50,5 пункта.

„Промишлеността в еврозоната загуби инерцията, натрупана по-рано през годината, приближавайки се по-близо до стагнация. Перспективата в краткосрочен план също изглежда притеснително. Поръчките намаляват за пръв път от юни миналата година, сигнализирайки, че производството може да започне да се забавя през четвъртото тримесечие“, коментира главният икономист в Markit Крис Уилямсън.

„Отслабващата промишленост ще засили натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) за по-голяма намеса, която да съживи икономиката и несъмнено ще окуражи гласовете за мащабни количествени улеснения. Мнозина ще се надяват, че на заседанието си тази седмица ЕЦБ най-малкото ще покаже решителност да реагира на забавянето, предоставяйки детайли за агресивни програми за покупки на обезпечени с активи ценни книжа и обезпечени облигации“, каза още той.

„Очакваме икономиката на еврозоната да отчете скромен растеж през третото тримесечие, след като през второто разочарова и брутният вътрешен продукт (БВП) не се разшири. Намаляването на поръчките в промишлеността през септември обаче не вдъхва надежда, че състоянието на еврозоната ще се подобри значително през четвъртото тримесечие“, каза главният икономист в IHS Хауърд Арчър.

Високата безработица и ниската инфлация остават едни от основните проблеми в европейския валутен съюз. Нивото на безработица остана непроменено при 11,5% през август, потвърждавайки застоя на икономиката. Отделно проучване показа, че потребителските цени в еврозоната намаляват през септември, добавяйки към грижите на ЕЦБ.

В четвъртък централната банка ще проведе заседанието си по паричната политика в Неапол, на което се очаква да бъдат дадени допълнителни детайли относно програмата за покупки на обезпечени с активи ценни книжа и обезпечени облигации. Анализатори на Royal Bank of Scotland пък очакват програма за количествени улеснения да бъде започната през декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още