IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Сърбия понижи основната лихва до 8%

Причината за неочаквания ход е слабата инфлация

15:45 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Сърбия понижи основната лихва до 8%

Централната банка на Сърбия неочаквано понижи основния лихвен процент, след като ниската инфлация надделя над опасенията за поевтиняващия динар. Това се случва на фона на започналите преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за отпускане на заем, пише Bloomberg.

Централната банка на Сърбия понижи ливата по 7-дневните репо операции с 50 базисни пункта до 8%. Ходът е първият от май и юни, когато институцията оряза ставката с общо 1%. 17 от 23-ма анкетирани от информационната агенция икономисти не очакваха промяна, само един прогнозираше намаление с 20 базисни пункта, четирима – с 25 пункта, а друг – с 50.

Финансовата институция понижава лихвата, след като през октомври инфлацията излезе от рамките на годишния интервал от 2,5% до 5,5%, който преследва. На предходните си заседания централните банкери се въздържаха от разхлабване на курса на паричната политика, тъй като банката интервенираше на валутния пазар, за да окаже подкрепа на динара. Освен това правителството на премиера Александър Вучич е напът да сключи споразумение с МВФ. Управляващите обещават да преструктурират публични дружества и да намалят заплатите и пенсиите в обществения сектор.

Освен това Централната банка на Сърбия намали минималните задължителни резерви върху активи в чужда валута с 1 процентен пункт до 28% и 21% и повиши задължителните резерви върху чуждестранните активи, обвързани с динара, с 2 пр. пункта до 34% и 26% в зависимост от матуритета.

Сръбската икономика е в рецесия вече трети път за последните пет години. Търсенето на местния износ, спадащото индустриално производство и по-ниските разходи на домакинствата потискат икономическото възстановяване. Брутният вътрешен продукт се сви с 2,7% през третото тримесечие – най-резкият спад от второто тримесечие на 2009 г.

Сръбският динар изгуби близо 5% от стойността си от началото на годината, поевтинявайки до най-ниското си ниво от 1999 г. насам. Тази година Централната банка на Сърбия продаде 1,2 млрд. евро и купи 200 млн. евро, за да се справи с колебанията на местната валута.

Премиерът Вучич иска да сключи с МВФ тригодишна кредитна програма, за да увери инвеститорите, че мерките, които ще предприеме, ще доведат до по-устойчиви публични финанси. Мисията на МВФ е в Белград до 20 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още