IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Черния петък" стимулира търговията на дребно във Великобритания

Продажбите между октомври и ноември са се повишили с 1,6% в сравнение с очакванията за ръст от едва 0,4%

12:48 | 18.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Черния петък" стимулира търговията на дребно във Великобритания

Общите продажби и продажбите на дребно във Великобритания отчетоха повишение на годишна база през ноември, подпомогнати от силното търсене на електрически стоки за бита в дните около "Черния петък" (28 ноември) - първият ден след Деня на благодарността в САЩ.

Данните на Службата за национална статистика (ONS) показаха, че продажбите между октомври и ноември са се повишили с 1,6% в сравнение с очакванията за ръст от едва 0,4%.

Същевременно търсенето на стоки без горивата се е повишило с 1,7% спрямо прогнозите за покачване от само 0,3%.

Данните на годишна база, включително горивата, показаха покачване от 6,4%, а годишните продажби, без горивата, се покачиха с 6,9%. И двете разширения са най-високите от май 2004 г. насам.

Кейт Дейвис от ONS заяви, че "цялостното въздействие на Черния петък все още не е известно преди получаването на всички данни, но продажбите на електроуреди са се покачили с 32%, а тези в универсални магазини са нараснали с 15,5%".

Британският консорциум за продажбите на дребно съобщи по-рано този месец, че търговията се е покачила през ноември до голяма степен поради "Черния петък", който от началото на новия век е считан за началото на Kоледния сезон за пазаруване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още