IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешката крона е най-зле представящата се валута от началото на годината

Тя е загубила 2,7% до момента, като пазарите очакват следващите действия на Чешката национална банка

17:49 | 12.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карловия мост и двореца Храдчани в Прага. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карловия мост и двореца Храдчани в Прага. Снимка: Ройтерс

Изненадващо нито руската рубла, нито норвежката крона са взели това първо място, като чешката крона заема мястото на най-зле представящата се валута за годината до момента. Пазарите очакват следващите действия на Чешката национална банка, пише WBP Online.

Чешката крона циментира статута си на най-зле представящата се валута от новата година. В понеделник валутата поевтиня спрямо еврото заради разочароващите данни за търговията на дребно.

Чешката валута отстъпи с 0,51% спрямо еврото до 28,2789 крони за 1 евро при ранната търговия в САЩ. Тя изтри част от предишните загуби, които достигнаха приблизително 1% при по-ранната търговия.

Това доведе общата загуба на валутата до 2,7% от началото на годината, което е най-високото ниво до момента. И това се случва въпреки натискът надолу, който е оказван от надеждите за допълнителни стимули от страна на Европейската централна банка.

Валутата е силно свързана с развитието на еврозоната и понася последствията от развиването на дефлационната спирала, в която изпадна валутният съюз.

Инфлацията в Чехия достигна едва 0,1% през декември, значително под посочената цел от 2% на Чешката централна банка.

При основен лихвен процент, който вече е близо до нулата (0,05%), отговорът на централната банка на изключително ниския ръст на цените е очевидно по-слабата валута. Поради това кроната бе силно зависима от очакванията за следващия ход на банката, особено след като вице-гуверньорът ѝ Владимир Томсик показа неудовлетворението си от ръста на инфлацията.

Следващата среща на Чешката централна банка е насрочена за 5 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още