IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резкият спад на еврото обезпокои ЕЦБ

Количествените улеснения може да надхвърлят целта си, заяви членът на банката Игнасио Виско

11:38 | 16.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Резкият спад на еврото обезпокои ЕЦБ

Единната европейска валута отслабна по-бързо от очакваното и са налице рискове, че програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на активи може да надхвърли целта си. Това заяви членът на Изпълнителния съвет на институцията и гуверньор на Италианската централна банка Игнасио Виско, цитиран от WBP Online.

Основният риск от количествените улеснения на ЕЦБ е "прехвърлянето" на целите, заяви Виско по време на пресконференция в малкото градче Чернобио, където политици, министри и бизнесмени се срещнаха, за да обсъдят икономическите и финансовите перспективи за Италия и Европа. По думите му "няма съмнение, че силата на спада на обменния курс е по-голям, отколкото очаквахме".

На 9 март ЕЦБ започна да изкупува държавни облигации, за да даде тласък на икономическия растеж в еврозоната и да постигне своята цел за инфлация от малко под 2%.

"Ние трябва да се опитаме да ускорим инфлацията близо до 2%", посочи пред аудиторията гуверньорът на Италианската централна банка. "Не можем да задържаме лихвените проценти на нула завинаги или за много продължителен период от време", добави той.

ЕЦБ запазва основния си лихвен процент на исторически ниското равнище от 0,05% от началото на септември 2014 г.

По време на ранната търговия на Стария континент в понеделник едно евро се разменя за 1,0533 долара.

Говорейки за проблемите на икономиката на Италия, Виско заяви, че последните лоши данни, идващи от италианска индустрия, показват, че икономическото състояние на страната е крехко въпреки "новия оптимизъм" сред инвеститорите.

"Това е знак, че (инвеститорите – бел. ред.) трябва да бъдат внимателни за прекомерен оптимизъм... все още има несигурност", предупреди той.

Последните прогнози на Италианската централна банка показват, че икономическият растеж на страната ще е между 0,5 и 1% през 2015 г. и над 1,5% през следващата година.

Италианската икономика отчете рецесия за трета поредна година през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Людени
преди 9 години
Колко Умилително ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още