IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Сингапур расте със стабилно темпо през първото тримесечие

Централната банка изненада пазарите, като запази текущия курс на паричната си политика

10:19 | 14.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Сингапур расте със стабилно темпо през първото тримесечие

Икономиката на Сингапур расте със стабилно темпо през първото тримесечие на 2015 г., благодарение на активността в строителната индустрия и сектора на услугите, които засенчват спада в промишления сектор, пише MarketWatch.

Освен това Централната банка на Сингапур изненада пазарите, като запази текущия курс на паричната политика. Банкерите очакват, че икономиката ще расте с умерено темпо и че най-вероятно тази година инфлацията ще остане потисната.

Брутният вътрешен продукт на Сингапур се повишава с 2,1% на годишна база през първото тримесечие – също толкова, с колкото нарасна и през предходните три месеца, сочат експресните оценки на Министерството на търговията и индустрията.

Темпото надвишава медианната прогноза на анкетираните от Dow Jones Newswires анализатори. Те очакваха ръст от 1,7% на годишна база. Въпреки това растежът се оказва по-бавен в сравнение с ръста от 2,9% за цялата 2014 г. Прирастът на тримесечна база е в рамките на 1,1% при 4,9% през периода октомври-декември 2014 г.

Секторът на услугите ускорява темпото с 3,1% на годишна база – също толкова, с колкото нарасна през последното тримесечие на 2014 г., докато строителният сектор се разширява с 3,3 на сто на годишно и с 13,8% на тримесечна база. На тримесечна база секторът на услугите бележи минимално понижение от 0,4 на сто.

Въпреки това активността в промишлеността спада с 2,3% на тримесечна и с 3,4% на годишна база, като удължава негативния тренд след понижението от 1,3% на годишна база през предходните три месеца.

Централната банка на Сингапур посочва подобряващите се перспективи пред глобалната икономика и прирастът на потребителските цени като основни причини, за да остави без промяна монетарната си политика.

Слабият износ и потисната инфлация накараха редица икономисти да очакват, че финансовата институция ще разхлаби курса на своята политика за втори път от началото на 2015 г. През януари централната банка изненадващо заложи по-плавно поскъпване на сингапурския долар спрямо кошница от валути, в която попадат основни търговски партньори на Сингапур.

Инфлацията най-вероятно ще остане потисната тази година заради ниските цени на петрола и нежеланието на местните фирми да прехвърлят по-високите разходи към потребителите, смятат централните банкери.

Според тях инфлацията ще се понижава още, преди към края на 2015 г. и началото на 2016 г. да започне да се повишава при ръст на цените на петрола и неутрализирането на ефектите от по-ниските разходи за здравеопазване. Централната банка очаква пазарът на труда да остане без промяна заради ниската безработица.

Централната банка на Сингапур прогнозира умерен ръст на икономиката от 2% до 4% през 2015 г. и запазва очакванията си за средна дефлация от 0,5% или инфлация до 0,5% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още