IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането в еврозоната нарасна с най-бързия темп от три години през май

Отпуснатите заеми във валутния блок се покачиха с 0,5% след нулевия ръст през април

14:23 | 26.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Кредитирането в еврозоната нарасна с най-бързия темп от три години през май

Заемите за частния сектор в еврозоната се повишиха с най-бързия си темп от повече от три години през май, показа нов доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от MarketWatch. Новината предполага, че икономическото възстановяване на региона ускорява хода си, което води и до търсенето на нови кредити.

Кредитирането на частния сектор във валутния блок нарасна с 0,5% на годишна база през миналия месец, съобщи ЕЦБ. Резултатът последна нулевия ръст на годишна база през април. Нарастването се дължи на увеличението с 0,9% при кредитирането на домакинствата, особено за домашни покупки, които компенсират лекия спад в бизнес кредитирането.

След отчитане на продажбите и секюритизациите, които много икономисти използват като показател за движението на кредитирането, заемите за частния сектор се увеличиха с 1% годишно в сравнение с ръста от 0,8% през април.

"Кредитите за частния сектор се движат в правилната посока, макар и постепенно до момента", заяви Хауърд Арчър, икономист в IHS Global Insight. "Като цяло данните сочат, че програмата за количествено облекчаване на ЕЦБ и предишните мерки за стимулиране и подобряване на икономическата активност в еврозоната се комбинират, за да се подобри предлагането на банкови кредити".

През март ЕЦБ стартира програмата за изкупуване на активи, най-вече държавни облигации, на стойност 60 млрд. евро на месец. Очаква се схемата да е в сила поне до септември 2016 г. В допълнение през миналата година ЕЦБ започна да предоставя и евтини 4-годишни заеми за разположение на банките при условие, че повишават кредитирането за частния сектор. Досега институцията предостави подобни кредити за повече от 380 млрд. евро, след като програмата стартира през септември миналата година.

Отделно от това, широкият измерител на паричното предлагане на ЕЦБ M3 се покачи с 5% на годишна база през май, забавяйки леко разширението си от 5,3% през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още