IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната забави ускорението си, но остана на зелено през юни

Покачването на потребителските цени в 19-членния валутен блок достигна 0,2% на годишна база

12:35 | 30.06.15 г.
Инфлацията в еврозоната забави ускорението си, но остана на зелено през юни

Инфлацията на потребителските цени в еврозоната остана на положителна територия за втори пореден месец през юни, показаха последните данни на Евростат във вторник.

Покачването на потребителските цени в 19-те страни, споделящи еврото, достигна 0,2% на годишна база през шестия месец на 2015 г. след растежа от 0,3% през май. Резултатът съвпадна с пазарните очаквания, предава WBP Online.

Въпреки че цените на енергията дадоха окуражителен знак за централните банкери във Франкфурт, инфлацията остава далеч под целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%. Това означава, че последните данни са недостатъчно оптимистични, за да променят плановете на банката да излее над 1 трлн. eвро в икономиката на блока до септември 2016 г.

В същото време базисната инфлация – мярката за динамиката на цените без храните и енергията, нарасна с 0,8% през юни в сравнение с увеличението от 0,9%, наблюдавано в предходния месец. И тук резултатът съвпадна с пазарните очаквания.

През май базисната инфлация изненада анализаторите и отчете най-бързия си темп на покачване от август 2014 г.

Вторият пореден месец на ръст на цените повиши оптимизма, че валутният блок няма да изпадне в дефлационна спирала въпреки спада в световните цени на петрола, който изпрати инфлацията на отрицателна територия в края на миналата година. Тласък за това дадоха и мащабните количествени улеснения на ЕЦБ, които стартираха през март.

И все пак не всички са сигурни, че спорната програма ще бъде достатъчна. "Въпреки подобряването на растежа в еврозоната инфлационният натиск в региона изглежда ограничен поради приглушената икономическа активност, големи проблеми с производството в много страни и все още сравнително високата безработица", коментира Хауърд Арчър, анализатор на IHS.

На всичкото отгоре гръцката криза все още поставя под силно напрежение икономическите перспективи в еврозоната. Затова и инвеститорите нервно наблюдават развитието и на този казус, който може да има ключово значение на блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още