IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Перу се опитва да обуздае поевтиняването на местната валута

Финансовата институция прие нови изисквания при сключването на валутни сделки, след като солът достигна 9-годишно дъно спрямо долара

13:12 | 22.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Перу се опитва да обуздае поевтиняването на местната валута

Централната банка на Перу затяга изискванията за задължителните резерви при търговия с валутни деривати. Това е поредният опит на финансовата институция да смекчи поевтиняването на местната валута спрямо долара, след като солът се озова на най-ниското си ниво от 9 години насам, пише Ройтерс.

Банката намалява лимита за операции с валутни деривати до 250 млн. долара седмично от 350 млн. долара, считано от понеделник. Има и нов месечен лимит от 1 млрд. долара месечно от текущите 1,2 млрд. долара, който обаче влиза в сила от 1 септември.

Централната банка на Перу ще удвои задължителните резерви по тези операции, които надминат лимитите.

Новите мерки са насочени към намаляване на волатилността, породена от краткосрочната спекулация от страна на чуждите инвеститори спрямо сола.

В петък централната банка похарчи 270 млн. долара на спот пазара, за да стимулира курса на сола. Въпреки намесата валутата удължи загубите спрямо долара, като се озова на най-ниското си ниво от 2006 г. насам.

Валутите на развиващите се пазари, включително и тази на Перу, поевтиняват на фона на опасенията за икономическия растеж в Китай и наближаващото повишаване на лихвените проценти в САЩ.

Един щатски долар се разменя за 3,2595 сола. Валутата се обезцени с 2,44% от началото на август въпреки похарчените общо 1,3 млрд. долара за стимулирането на курса.

Гуверньорът Хулио Веларде дори уверява, че банката разполага с голям запас от долари, за да подпомогне сола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още