IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще движи пазарите през седмицата

Тази седмица изглежда ще е по-скромна откъм събития, свързани с Фед, в сравнение с изминалата

08:38 | 09.11.15 г.
Какво ще движи пазарите през седмицата

Изминалата седмица беше поредната, през която финансовите пазари следяха за сигнали, които може да подскажат какво ще реши Федералният резерв на САЩ при следващото си заседание на 15 и 16 декември. И ги получиха.

В сряда председателят на Фед Джанет Йелън заяви по време на изслушване в Камарата на представителите, че има „жива възможност“ за вдигане на ставките, ако макроикономическите данни подкрепят такъв ход.

Два дни по-късно, в петък Министерството на труда на САЩ обяви изненадващ ръст в новите работни места – 271 000 през октомври, като очакванията бяха за скромните 180 000. Преди публикуването на данните според трейдърите вероятността за вдигане на ставките през декември беше 58%, а след обявяването на информацията този шанс скочи до 72%.

Тази седмица изглежда ще е по-скромна откъм събития, свързани с Фед.

В понеделник, 9 ноември, ще бъдат публикувани данни за търговския баланс на Германия, като очакванията са за излишък от малко над 19 милиарда евро.

Китай ще обяви изменението в потребителските и производствените цени на годишна база.

Във вторник, 10 ноември, САЩ публикуват месечните данни за изменението в цените на вносните стоки.

Централната банка на Нова Зеланция публикува шестмесечния си доклад за финансовата стабилност, в който институцията представя възгледите си за инфлацията, икономическия растеж, като и други икономически условия, които ще са от значение за лихвените проценти. След публикуването гуверньорът Греъм Уилър ще има пресконференция.

В сряда, 11 ноември, Китай публикува данни за индустриалното производство на годишна база. Прогнозите са за ръст от 5,8%, миналия месец стойността беше 5,7 на сто.

Гуверньорът на британската централна банка Марк Карни ще има реч. Миналата седмица банката очаквано остави лихвените процени непроменени, но понижи прогнозата си за инфлацията и икономическия ръст.

Изказване ще има и президентът на ЕЦБ Марио Драги.

Австралийските власти публикуват данни за безработицата.

В четвъртък, 12 ноември, ще излязат данни за подадените молби за помощи при безработица в САЩ през миналата седмица.

Очакват се изказвания на Чарлз Еванс и Уилям Дъдли – управители във Фед. Инвеститорите следят внимателно коментарите на банкерите, тъй като те могат да намекнат кога точно централната банка възнамерява да вдигне лихвите.

В петък, 13 ноември, ще бъдат публикувани предварителни данни за ръста на БВП в Германия през третото тримесечие.

САЩ публикуват данни за изменението на производствените цени на месечна база и за продажбите на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още