IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Япония продължава да се разширява

Последното четене на производствения PMI индекс за април сочи по-добри данни спрямо предишния месец

12:29 | 01.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствената активност в Япония се е разширила с по-бърз темп през април спрямо предишния месец, след като поръчките за износ са се увеличили, съобщава Ройтерс. Това показва ревизирано проучване от понеделник, което предполага, че фирменото производство продължава да се разширява благодарение на международното търсене.

Последното четене на произведствения индекс на мениджърите по поръчките PMI на Markit/Nikkei за Япония сочи 52,7 пункта, което е малко под предварителните данни за 52,8 пункта, но все пак е повече от нивото от 52,4 пункта през предишния месец.

Индексът остава над прага от 50 пункта, който отделя разширяването от свиването за осми пореден месец.

Последното четене на индекса за новите поръчки за износ е 53,3 пункта, което е под първоначалната оценка за 53,9 пункта, но все пак е над равнището от 51,9 пункта от предишния месец заради търсенето от Югоизточна Азия, показва проучването.

Интересното е, че макар производствените цени да са се увеличили рязко заради по-високите цени на суровините, компаниите са се опитали да защитят маржовете си, повишавайки таксите си.

Данните са добре дошли за централната банка на Япония, която цели да ускори инфлацията до 2% - цел, която все още не е постигната, както показаха данните от петък, според които потребителските цени през март са се увеличили с умерен ръст.

Промишленото производство се е свило повече от очакваното през март, след като компаниите за електроника и производителите на автомобили са ограничили производството, показаха правителствени данни от миналата седмица. Това накара някои икономисти да поставят под въпрос силата на промишления сектор.

В същото време проучването за PMI индекса за април предполага, че този спад може би е бил временен, тъй като международните поръчки и производство остават силни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още