IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ повиши прогнозата си за икономическия ръст в Китай тази година

Това е втората ревизия във възходяща посока от страна на фонда

11:58 | 14.06.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) повиши втори път тази година прогнозата си за икономическия ръст в Китай за 2017 г., съобщи Bloomberg. Фондът обаче предупреди, че все още са необходими дълбоки реформи, за да се избяга от експанзията, генерирана чрез трупане на дългове.

Втората по големина икономика в света ще се разшири с 6,7% през 2017 г., очаква МВФ. Прогнозата от април беше за 6,6%, а тази от януари – за 6,5 на сто. 

Необичайно е фондът да ревизира прогнозите си извън фиксираните си доклади за глобалната икономика, посочва Bloomberg. Но експертите отбелязват, че силното първо тримесечие не е било изцяло отразено в предишните анализи. Заместник-управляващият директор на фонда Дейвид Липтън заяви, че Китай трябва да се възползват от сегашната си инерция, за да прокара реформи.

„Макар че някои краткосрочни рискове избледняха, прогресът по реформите трябва да се ускори, за да осигури средносрочна стабилност и за да се справи с друг риск, а именно – сегашната траектория на икономиката да доведе до рязка корекция“, казва Липтън. „Критично е да се започне сега, когато растежът е силен, а буферите – достатъчни, за да облекчат прехода“, допълва той.

Тази година Китай опроверга редица съмнения със силния ръст първото тримесечие, макар че икономистите предвиждат по-бавна експанзия през второто полугодие. Все пак се очакват да бъде постигната целта за 6,5% годишен ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
Очакваният икономически ръст не може да помогне за стопанското спасение на Китай.Сега Китай страда от (за националното им стопанство) вреден модел на парична политика. При тази държавна грешка (и достатъчно време) стопанството на Китай е с подсигуряван крах.За Китай възможностите са: 1) При запазване на вредния модел на тяхна парична политика щетите за Китай се уголемяват и (при достатъчно време) провалът му е обществено признат. 2) При усъвършенствуване на сегашния, т. е. при прилагане на (за тяхното устойчивото развитие) полезен модел на парична политика Китай е с подсигуряван траен просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още